Hlavní obsah

ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Zvýší je v listopadu, shodují se analytici

Novinky, bož
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ve středu ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,25 procenta. Podle analytiků je téměř jisté, že k dalšímu zvýšení sazeb banka přikročí na listopadovém zasedání. A nemusí jít zdaleka o poslední zvýšení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Pro ponechání úrokových sazeb bez změny hlasovali čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Zbylí tři hlasovali pro zvýšení základní úrokové sazby na 0,5 procenta, uvedl guvernér centrální banky Jiří Rusnok.

Analytici očekávají růst sazeb v listopadu

Ke zvýšení už na tomto zasedání radu nepřesvědčila ani velmi silná čísla z ekonomiky a stagnující kurz koruny, sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. V srpnu banka úrokové sazby zvýšila poprvé po deseti letech. [celá zpráva]

„Nicméně k dalšímu zvýšení sazeb by tak mělo dojít na příštím listopadovém zasedání, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu. Napovídají tomu i nedávná prohlášení členů bankovní rady,” uvedl Zeisel.

Listopadem podle Zeisela zvyšování sazeb zřejmě nekončí. „Silná ekonomická aktivita a s ní spojený růst mezd bude pokračovat a příští rok bude potřeba měnové podmínky dále utahovat. Očekáváme, že ke zvýšení sazeb dojde v roce 2018 dokonce třikrát,” dodal.

„Dle našeho názoru je růst sazeb v letošním roce daný, a o jejích dalším růstu bankovní rada ČNB rozhodne na začátku listopadu,” řekl Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Dá se očekávat, že dnešní odložení růstu sazeb nebylo způsobeno obavami ohledně vývoje ekonomiky, ale spíše praktickými důvody, jelikož na příštím jednání bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu a bude zveřejňovat novou Zprávu o inflaci,” dodal Seidler. Na Twitteru dále uvedl, že příští rok by ČNB sazby mohla zvednout až třikrát.

Rok 2018 ve znamení utahování měnových šroubů

„Před oznámením rozhodnutí česká měna krátce prolomila hranici 26 korun za euro. Na 95 procent ČNB zvýší sazby na listopadovém měnověpolitickém zasedání. Pravděpodobnost, že by letos sazby vůbec nezvýšila je přibližně dvouprocentní,” domnívá se hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Rok 2018 bude v znamení dalšího utahování měnových šroubů – a třeba i růstu sazeb hypotéčních úvěrů v České republice – bez ohledu na to, že se dnes ČNB ještě rozhodla vyčkávat,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Související články

ČNB zlepšila odhad růstu ekonomiky

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 2,9 procenta odhadovaných v květnu. Pro příští rok...

Výběr článků

Načítám