Hlavní obsah

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku překvapivě poklesla

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra německých podnikatelů a manažerů v německou ekonomiku v září překvapivě poklesla. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu ifo. Index podnikatelské důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, v září spadl na 115,2 bodu ze 115,9 bodu v předchozím měsíci. Uvedl to ředitel institutu Clemens Fuest.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

„Podniky byly se stavem svých obchodů i výhledem do dalších měsíců o něco méně spokojené než v srpnu. I přesto nové volební období začíná s větrem v zádech v podobě silné konjunktury,” uvedl Fuest.

Index podnikatelské nálady, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, proti srpnu poklesl o 1,1 bodu na 123,6 bodu. Ještě v červenci přitom byla jeho hodnota nejvyšší od znovusjednocení Německa.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, mírně klesl (o 0,4 bodu) na 107,4 bodu.

Průzkum se uskutečnil před nedělními volbami do Spolkového sněmu (Bundestagu). Volby vyhrála křesťansko-demokratická koalice CDU/CSU spolkové kancléřky Angely Merkelové. Nicméně oproti minulým volbám ztratila. Ještě hůře dopadla sociální demokracie (SPD), jež zaznamenala nejslabší výsledek od konce druhé světové války a oznámila odchod do opozice. Merkelové tak zbývá pouze spolupráce s liberální FDP a Zelenými. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Důvěra v ekonomiku je nejvyšší od ledna

Souhrnný indikátor důvěry proti srpnu vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 99,1. Vyplynulo to z výsledků konjunkturálního průzkumu, jež zveřejnil Český statistický...

Výběr článků

Načítám