Hlavní obsah

S akciemi výrobce mobilů HTC se nebude obchodovat. Spekuluje se o převzetí Googlem

Novinky, tov

Tchajwanská burza ve čtvrtek pozastaví obchodování s akciemi výrobce mobilů HTC. Firma slibuje oznámit zásadní informaci, uvedl server BBC. Média spekulují o převzetí HTC mateřskou firmou Googlu Alphabet.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výrobce mobilů HTC se v poslední době potýká s hospodářskými problémy. O převzetí jednal poslední měsíce se společnosti Alphabet. O chystaném obchodu s matkou Googlu napsal místní list China Times. HTC se vzápětí obrátila na burzu s žádostí o pozastavení obchodování vzhledem k chystanému „zásadnímu oznámení“.

Do té doby firma nechce komentovat spekulace na trhu.

HTC býval významným hráčem na trhu chytrých telefonů, před pěti lety měl tržní podíl kolem devíti procent. Nyní je to necelé jedno procento, uvedla BBC. HTC podle serveru nedokázalo reagovat na silný nástup konkurenčních modelů hlavně od Samsungu a Applu. Slabší hospodářské výsledky firmy následoval propad akcií v posledním roce.

Někteří analytici se pozastavují nad tím, proč by Alphabet kupoval dalšího výrobce mobilů, když už v roce 2011 koupil Motorolu.

Převzetí HTC by ale mohlo být výhodné například proto, že HTC vyrábí pro Alphabet jejich vlastní chytrý telefon Pixel s operačním systémem Android. Další ekonomové upozorňují na to, že mateřská firma Googlu má na investice dostatek volných peněz, řádově desítky miliard dolarů.

Akcie HTC ve středu uzavřely silnější o 2,5 procenta. Tržní hodnota firmy je 1,9 miliardy dolarů (41,4 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám