Hlavní obsah

Francie chce do roku 2040 ukončit těžbu ropy a zemního plynu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie chce v rámci boje proti změně klimatu učinit další rázný krok. Do roku 2040 chce ukončit těžbu ropy a zemního plynu na celém svém území, uvedl server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Další ofenzívu v boji proti klimatu oznámil ve středu ministr životního prostředí Nicolas Hulot.

Foto: Jean Paul-Pelissier, Reuters

Rafinérie ve francouzském přístavu Fos-Lavera nedaleko Marseille

Článek

Hulot již dříve uvedl, že Francie hodlá do roku 2040 ukončit prodej benzínových a naftových motorových vozidel. Zastavení těžby má tento plán doplňovat.

Nutno však podotknout, že půjde spíše o symbolický akt. Vlastními ropnými a plynovými poli totiž Francie pokrývá zhruba procento domácí spotřeby. Země provozuje těžbu na malých polích v pařížském regionu, v Akvitánii, Alsasku a na některých zámořských územích, především u pobřeží Francouzské Guyany.

Francie postupně přestane vydávat nová povolení k průzkumu a těžbě. Prodlužování vydaných povolení bude omezovat, aby jejich platnost vypršela do roku 2040. Hulot chce navíc do roku 2022 ukončit produkci uhelných elektráren.

Paradoxně hodlá do roku 2025 snížit i podíl jaderné energetiky na celkové produkci energie ze současných 75 procent na 50, navzdory tomu, že ta na rozdíl od uhlí k oteplování planety nepřispívá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám