Hlavní obsah

V EU začal platit zákaz prodeje neekologických vysavačů

Novinky, tov

Od pátku platí v zemích Evropské unie zákaz prodeje vysavačů s příkonem nad 900 wattů a hlučností přes 80 decibelů. Obchody mohou pouze doprodat zásoby. Důvodem je nařízení Bruselu s cílem šetřit energie a chránit životní prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Domácí vysavače s příkonem přes 900 W mohou obchody jen doprodávat.

Článek

Obchodníci v Česku hlásili v posledních měsících nárůst prodeje silnějších vysavačů až o pětinu. Modely s příkonem vyšším než 900 wattů se na prodejích podlahových vysavačů v prvním pololetí podílely z 48 procent, vyplývá z údajů analytické společnosti GfK.

Již od září 2014 mohly být uváděny na trh jen domácí vysavače s maximálním příkonem 1600 W.

„Očekáváme, že vysavače s příkonem nad 900 W by měly být dostupné v obchodech alespoň ještě během podzimu do doby, než se vyprodají zásoby,“ odhaduje Zuzana Löflerová z řetězce Expert Elektro.

Podle ní se Češi nyní snaží silnějšími vysavači předzásobit o něco méně než při omezení výkonu před třemi lety.

„Tehdy zákazníci věřili méně tomu, že vysavače s nižším výkonem budou mít tu účinnost, jakou skutečně mají. Letos jsou podle našich zkušeností už více seznámeni s tím, že i nízký výkon motoru dokáže mít dobrou účinnost,“ dodala Löflerová. Podle ní by měli lidé při nákupu vysavačů sledovat i parametry, jako například míru filtrace prachu a schopnost udržet prachové částice uvnitř vysavače.

„Dodavatelé a výrobci se na toto omezení připravili. Domácnosti se díky tomu dočkají i nových modelů vysavačů,“ uzavírá.

Výkon není příkon

U vysavače je hlavním parametrem sací výkon. Moderní přístroje dosahují stejného sacího výkonu i s nižším příkonem. Na druhou stranu samozřejmě nemůže být výkon větší než příkon.

Kdo má pocit, že se neobejde bez opravdu silného vysavače, může si i do budoucna pořídit vysavače pro suché a mokré čistění, které mají výjimku. Proti domácím vysavačům jsou ale výrazně dražší. Výjimku budou mít také vysavače na baterie nebo robotické luxy.

Nařízení Evropské komise vedle omezení výkonu dále uvádí, že nesmějí být nově emise prachu z vysavače vyšší než jedno procento. Luxy budou muset být tišší, maximální hladina hluku bude 80 dB. Hadice vysavače, pokud je jí vybaven, musí být trvanlivá tak, aby byla stále použitelná po 40 tisících zatížení. Životnost motoru musí být delší než 500 hodin chodu.

Regulace se ale nelíbí odpůrcům Bruselu. Vysavače se proto nyní staly tématem ve Velké Británii v souvislosti s brexitem. Někteří Britové si nyní pochvalují, že po odchodu z EU pro ně nebude omezení platit. „Ubohé málo výkonné vysavače budeme vyvážet do EU,“ komentoval podle BBC poslanec UKIP Roger Helmer.

Evropská environmentální kancelář (EEB) naopak tvrdí, že poté Británii zaplaví dovoz levných vysavačů z Číny s velkou spotřebou a špatným výkonem a krátkou životností.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám