Hlavní obsah

Proč ceny ropy kvůli hurikánu Harvey klesají, ne rostou?

Hurikán Harvey má vážný dopad na těžbu ropy v Texasu a Mexickém zálivu. Za normálních okolností by to vyvolalo obavy z nedostatku dodávek a zvýšilo ceny ropy. Nyní je to ale naopak, píše americký web CNN.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ropná nádrž poničená hurikánem Harvey jižně od Houstonu

Článek

Ceny ropy se v pondělí snížily o téměř tři procenta, což byl nejvyšší pokles za téměř dva měsíce. A v propadu pokračovaly i v úterý. Hlavním důvodem je, že Harvey má dopad na poptávku největších zákazníků ropného průmyslu, kterými jsou rafinerie a američtí řidiči, píše server.

Kvůli hurikánu, který zeslábl na tropickou bouři, muselo být zavřeno deset rafinerií na pobřeží Mexického zálivu, amerického energetického centra. Nejméně jedna, obrovská rafinerie Baytown firmy ExxonMobil, byla poškozena. A rafinerie, které zůstaly otevřené, nepracují na plný výkon. Přístavy v Houstonu a Corpus Christi jsou zavřené, takže rafinerie mají méně ropy pro zpracování.

Denně tak nemohou být zpracovány na benzin a další produkty tři milióny barelů ropy. To je podle údajů Goldman Sachs zhruba 16 procent rafinérské kapacity v USA, což je mnohem více, než činí přerušení těžby způsobené bouří.

Ropy je dost díky těžbě z břidlic

FGE Energy odhaduje, že Harvey přerušil v Mexickém zálivu těžbu zhruba 380 tisíc barelů denně a na pevnině zhruba 400 tisíc barelů denně. Na ropných soupravách zatím nejsou hlášené žádné velké škody a těžba se začíná obnovovat. A prudký rozvoj těžby z břidlic způsobil, že země je přeplněná ropou, takže není obtížné kompenzovat výpadek způsobený bouří.

Naopak Harvey snižuje poptávku po ropných produktech. Bouře těžce poničila Houston, čtvrté největší americké město. To znamená nižší poptávku po benzinu do aut, nafty do nákladních aut a leteckého paliva na letištích. FGE odhaduje, že povodně mohou snížit poptávku po benzinu o zhruba 150 tisíc barelů denně.

Dopad bouře na poptávku po ropě v USA tak bude nakonec zřejmě mnohem vyšší, než dopad na nabídku, předpovídá Goldman Sachs. To nutí ceny ropy k poklesu a ne k růstu.

Škody způsobené hurikánem Harvey budou podle předběžných odhadů zřejmě třetí největší v historii USA po hurikánech Katrina z roku 2005 a Sandy z roku 2012. Podle agentury Bloomberg se škody vyšplhají na asi 30 miliard dolarů (651 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Jižně od Houstonu se protrhla hráz

Kapacity vody u hned několika velkých vodních nádrží nedaleko zatopeného Houstonu byly překročeny a voda z nich začala přetékat. Jižně od města se protrhla...

Výběr článků

Načítám