Hlavní obsah

Farmaceutický gigant Johnson & Johnson má zaplatit devět miliard kvůli rakovině vaječníků

Novinky, tov

Soud v Kalifornii nařídil americké farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (J&J) zaplatit 417 miliónů dolarů (9,2 miliardy korun) ženě, která tvrdí, že onemocněla rakovinou vaječníků po používání dětského pudru. Informoval o tom server BBC.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí poroty v Kalifornii znamená dosud nejvyšší odškodné v sérii soudních sporů mezi J a zákazníky. Firma čelí obvinění, že dostatečně nevarovala před rizikem rakoviny u výrobků na bázi mastku.

V posledním případě třiašedesátiletá Eva Echeverria tvrdila, že dostala rakovinu vaječníků po dlouhodobém užívání dětského pudru při osobní hygieně. Pudr začala používat v jedenácti letech, rakovinu vaječníků jí diagnostikovali před deseti lety. Diagnóza je smrtelná, uvedlo BBC s odkazem na právníky.

Společnost J trvá podle prohlášení mluvčí na zdravotní nezávadnosti výrobků a proti rozhodnutí soudu se odvolá. Firma přitom prohrála již několik podobných sporů. Doposud nejvyšší přiznané odškodné činilo 110 miliónů dolarů (2,4 miliardy korun).

Mastek v přírodní formě obsahuje azbest a může způsobovat rakovinu. Už od 70. let se ale používá v kosmetice mastek bez obsahu azbestu. Podle některých studií i tyto novější výrobky mohou zvyšovat riziko rakoviny, jiné studie to ale popírají, dodala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám