Hlavní obsah

Majitel fotbalové Slavie CEFC má zájem o vstup do ruské energetické společnosti Rosněfť

Novinky, bož

Čínská společnost CEFC, jež je mimo jiné vlastníkem fotbalového klubu Slavia Praha a pražského stadiónu Eden, má zájem o vstup do ruského energetického giganta Rosněfť. Jednání o odkoupení části podílu již probíhají, informovala agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje obeznámené s jednáním.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Logo největší ruské ropné společnosti Rosněfť, do níž chce vstoupit čínská CEFC.

Článek

Podle Reuters proběhla od začátku července dvě předběžná jednání mezi předsedou CEFC Jie Ťien-mingem a šéfem Rosněfti Igorem Sečinem.

Zatím není jasné, zda bude CEFC investovat přímo do akcií Rosněfti, ať již nových, či již vydaných. Podle zdroje Reuters obeznámeného s pozicí Rosněfti by společnost Číňanům mohla nabídnout podíl v maloobchodní divizi, kam patří téměř tři tisíce čerpacích stanic, zhruba 150 zásobníků ropy a přes tisíc benzínových cisteren.

V květnu 2015 CEFC získala pětiprocentní podíl v J Finance Group, která vlastní českou J Banku a slovenskou Poštovou banku. Dále vlastní aktiva v Pivovarech Lobkowicz Group.

V září 2015 rovněž získala 60 procent ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha, který postupně navýšila na 99,96 procenta. Letos v dubnu navíc získala i pražský stadión Eden. V únoru 2016 společnost získala 49% podíl v mediální společnosti Empresa Media, která vlastní TV Barrandov nebo vydává týdeník Týden.

Rosněfť se stala největší ruskou ropnou společností poté, co stát zlikvidoval ropný gigant Jukos, vlastněný Michailem Chodorkovským. V sobotu byla zveřejněna informace, že byl do vedení Rosněfti jmenován bývalý německý spolkový kancléř Gerhard Schröder. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám