Hlavní obsah

Padesát korun za máslo je normální cena, zvykněte si, říká šéf Zemědělského svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cenu másla 50 korun za čtvrt kilogramu by si měli lidé zvykat. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Je to podle něj návrat k normálu poté, co v minulosti na mléku zemědělci prodělávali, dodal. Jak vyplynulo z veřejné databáze ČSÚ, stálo 250 gramů másla v polovině července 50,26 koruny, a meziměsíčně tak zdražilo o dalších 7,2 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny másla v regionech

Článek

Současná cena je podle Pýchy dána hlavně růstem marže, kterou si určují mlékárny a prodejci. Cena mléka, za kterou zemědělští prvovýrobci prodávají, byla v letošním prvním pololetím s 8,06 Kč za litr nižší než před 12 lety, uvedl. Na vysoké ceně pro spotřebitele se tak podepisují marže obchodníků, které se pohybují mezi 25 až 30 procenty, dodal.

Zemědělci podle něj loni stejně jako na začátku letošního roku na mléku prodělávali, do zisku se dostanou až nyní v červenci nebo v srpnu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha

Někteří obchodníci ale už na zdražení reagují a shání si levnější máslo z jiných zemí. Například internetový prodejce Rohlik.cz ho kupuje z Finska.

„Po prvním dnu akční cenové nabídky, kdy máslo na Rohlik.cz stálo 159,50 Kč za kilogram (39,90 Kč za čtvrtku), se proti předcházejícímu týdnu zvedly prodeje této potraviny o devět procent. Očekáváme v tomto týdnu nárůst prodejů o dalších 10 až 20 procent. Tím bychom měli dosáhnout stejných objemů prodeje jako před krizí,” uvedla mluvčí firmy Michala Gregorová.

Ceny másla jsou nejvyšší v historii po celé Evropě, přesto je například v sousedním Německu v porovnání s Českem levnější. Podle deníku Die Welt už v červenci 250 gramů stálo 1,79 eur (46,80 Kč), zatímco ještě v červnu to bylo i tak rekordních 1,49 eur (38,90 Kč). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám