Hlavní obsah

Červencová nezaměstnanost je nejníže od roku 1997, práci hledá 300 tisíc lidí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost na konci července oproti předchozímu měsíci mírně stoupla, zároveň se však jedná o nejnižší červencovou hodnotu od roku 1997. Uvedl to v úterý Úřad práce, který ke konci minulého měsíce evidoval 303 074 uchazečů o zaměstnání, což znamená nezaměstnanost 4,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Oproti červnu přibylo 5 635 uchazečů o práci, tedy nárůst o 0,1 procentního bodu, což podle Úřadu práce odpovídá sezónním výkyvům.

„Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,” uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Aktuálně zveřejněné číslo je nejnižší červencová hodnota od roku 1997, kdy úřad evidoval 281 236 uchazečů. Meziročně nezaměstnanost klesla o 1,4 procentního bodu.

Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v červenci nabízeli prostřednictvím úřadu práce 188 066. Podíl nezaměstnaných mužů klesl na 3,6 procenta, u žen vzrostl na 4,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Začali se hlásit čerství absolventi

„V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ uvedla Sadílková.

Podle ní se dál daří snižovat počet dlouhodobě nezaměstnaných. „Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než dvanáct měsíců, o 3,4 procenta. Ve srovnání s rokem 2015 pak zaznamenáváme pokles o 7,6 procenta,“ dodala šéfka úřadu.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.Čísla statistiků jsou rozdílná proti údajům úřadů práce. Úřad práce ČR (ÚP) uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,4 procenta), Praha-východ (1,6 procenta) a Jindřichův Hradec (1,7 procenta), Benešov (dvě procenta).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zaznamenaly okresy Karviná (9,6 procenta), Most (8,9 procenta), Ostrava-město (7,8 procenta) a Ústí nad Labem (7,5 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám