Hlavní obsah

Řecko se po třech letech vrací na dluhopisové trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko se po tříleté pauze vrátí na dluhopisové trhy. V aukci emise dluhopisů otestuje důvěru investorů v oživení řecké ekonomiky a pokusí se zbavit závislosti na penězích ze záchranného programu. V pondělí o tom informovala agentura Bloomberg.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Lidé na náměstí Syntagma před budovou řeckého parlamentu v Aténách

Článek

Ministerstvo financí v Aténách oznámilo, že hodlá investorům nabídnout novou emisi pětiletých dluhopisů, která by se mohla uskutečnit již v úterý.

Řecko v roce 2010 v důsledku finanční krize ztratilo přístup na dluhopisové trhy. Dočasně se na ně vrátilo dvěma emisemi v roce 2014. Pak ale přišly volby a další fáze krize, v níž levicová vláda Alexise Tsiprase nebyla dlouho ochotna sjednat dohodu o novém úvěrovém programu, což srazilo nadějně se vyvíjející řeckou ekonomiku zpět do recese.

Řecko se nakonec předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat až 86 miliard eur (zhruba 2,2 biliónu korun). Věřitelé začátkem července schválili výplatu další splátky ze záchranného programu.

Atény tak v současnosti peníze z prodeje dluhopisů nepotřebují, podle odborníků však země musí otestovat trh, aby se připravila na konec záchranného programu v polovině příštího roku, napsala agentura AFP.

Řecku se za poslední čtvrtletí podařilo snížit poměr vládního dluhu k HDP nejrychleji ze zemí EU. Stále je ale nejzadluženější zemí před Itálií s poměrem 176,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám