Hlavní obsah

Voda dál zdražuje, domácnosti s ní šetří

Právo, Jiří Novotný

Češi platí za vodu čím dál víc. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se jen loni ceny vodného zvýšily meziročně o 1,4 procenta a stočného o 4,8 procenta. Domácnosti tak už platily za vodné v průměru 45 Kč a za stočné 41 Kč za metr krychlový (bez DPH). Není tedy divu, že se lidé snaží s vodou šetřit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco loni byla v tuzemských domácnostech denní spotřeba vody na osobu 88,3 litru, ještě před dvanácti lety to bylo více než 100 litrů,“ sdělila v pátek předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Spotřeba vody v domácnostech rostla až do konce osmdesátých let minulého století. Kulminovala v roce 1990, kdy byla 173,5 litru na obyvatele denně a její cena se pohybovala mezi dvěma až třemi korunami za metr krychlový. Domácnostem tehdy bylo celkem fakturováno 546,1 miliónu metrů krychlových vody. Loni ale už jen 322,3 miliónu metrů krychlových, což odpovídá zhruba 51násobku objemu Máchova jezera.

Zbytečně vysoké daňové zatížení

„Od roku 1990 klesla průměrná denní spotřeba vody na obyvatele skoro o polovinu. Přitom ceny vodného a stočného od té doby vzrostly třicetkrát,“ upozorňuje ředitel odboru statistiky zemědělství a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.

Lidé tedy právem poukazují na to, že šetřit vodou se vlastně nevyplatí, protože to vodárenské firmy vede ke snaze vodné zdražovat. „Do ceny vody se však promítají i náklady na obnovu starých sítí a zařízení nebo investice na novou výstavbu. Problémem je i daňové zatížení oboru vodárenství, které je v České republice jedno z nejvyšších v Evropě,“ řekl už dříve Právu ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřich Vlasák.

„Z každé koruny zaplacené na vodném a stočném koncovým zákazníkem se státu vrací 41 haléřů v podobě daní, odvodů a poplatků. Jenom na dani z přidané hodnoty stát v roce 2015 vybral na vodném a stočném přes 4,5 mi-liardy korun, přičemž v témže roce souhrnný kalkulační zisk provozních vodárenských společností nečinil ani tři miliardy korun,“ argumentuje Vlasák.

Jak ředitel zdůraznil, pokud by došlo ke snížení sazby DPH z nynějších patnácti na deset procent, průměrná cena vodného a stočného by se mohla snížit až o čtyři koruny za metr krychlový.

Na vodovod napojeno už 94,4 % obyvatel

Na rozdíl od rostoucích cen je pozitivní, že v kvalitě pitné vody patří ČR k evropské špičce. Dlouhodobě také roste počet obyvatel napojených na vodovod a kanalizaci. „Zatímco v roce 1958 bylo na veřejný vodovod napojeno 57,3 procenta a na kanalizaci 48,1 procenta obyvatel ČR, loni to bylo už 94,4 a 84,7 procenta. Tomuto zvýšení odpovídá i růst délky vodovodních a kanalizačních sítí,“ uvedl ČSÚ.

V Česku loni fungovalo 2445 čistíren odpadních vod a jejich celková denní kapacita se rovnala 3,9 miliónu metrů krychlových denně. Za rok se v nich vyčistilo necelých 447 miliónů metrů krychlových odpadních vod. Podíl čištěných vod tak dosáhl již 97,3 procenta.

Anketa

Šetříte s vodou a snižujete ve své domácnosti spotřebu?
Ano
89 %
Ne
11 %
Celkem hlasovalo 1838 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám