Hlavní obsah

Budvar má rekordní tržby 2,5 miliardy, zisk ale klesl

Tržby národního podniku Budějovický Budvar se loni zvýšily o 2,9 procenta na rekordních 2,54 miliardy korun. Hrubý zisk klesl o necelá čtyři procenta na 337,3 miliónu korun. Ve čtvrtek o tom informoval ekonomický ředitel podniku Petr Žáček.

Foto: Budějovický Budvar

Most pro přepravu piva v Budějovickém Budvaru

Článek

Zisk před zdaněním negativně ovlivnily devizové kurzy, hlavně posílení koruny proti libře. Žáček označil loňský rok z hlediska objemu prodeje i tržeb za nejúspěšnější v historii podniku.

Pivovar je jedním z nejvýznamnějších českých exportérů piva – jeho loňský vývoz činil více než pětinu celkového vývozu českého piva.

„V roce 2016 byl podíl exportu na celkovém prodeji budvarského piva 60,4 procenta a pivo se vyvezlo do 77 zemí světa. Rostoucí obliba originální značky Budweiser Budvar a fakt, že pivovar je na limitech výrobních a logistických kapacit, již druhým rokem klade důraz na investice,” dodal Žáček.

Plánují investovat dvě miliardy

Pivovar loni investoval 407 miliónů korun, do budoucna se chce dál rozšiřovat. V roce 2019 by měla být postavena třetí stáčecí linka, která by měla rozšířit kapacity pro lahvové pivo. V příštím roce bude také zvýšena kapacita stáčírny plechovek.  Do roku 2022 chce firma investovat do výrobní technologie a logistiky dvě miliardy korun.

Budvar, který je ve vlastnictví státu, je jedním ze čtveřice největších pivovarů v zemi. Pivovar letos změnil vedení, dlouholetého ředitele Jiřího Bočka vystřídal bývalý manažer Plzeňského Prazdroje Petr Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám