Hlavní obsah

Na Moravě našli velké ložisko ropy v nových horninách

Novinky, Kristýna Léblová

Na Hodonínsku se podařilo geologům po podrobném zkoumání hornin nalézt největší ložisko ropy za posledních patnáct let. Zajímavostí je, že se ropa našla v mladých horninách. Pokud se naplní očekávání odborníků, mohly by se během pár let vytěžit až tři milióny barelů.

Na Moravě našli velké ložisko ropy v nových hornináchVideo: Novinky

 
Článek

Podle předběžných odhadů by mělo mít objevené ložisko hodnotu tří miliard korun, z čehož by podle propočtů společnosti Moravské naftové doly (MND) měl stát na dani za vytěženou surovinu získat zhruba 200 miliónů korun.

„Toto ložisko je zajímavé tím, že jsme ho našli ve zcela jiném typu horniny. Doposud jsme ropu a plyn nacházeli v horninách jurského stáří. A tento objev jsme učinili v horninách, které jsou výrazně geologicky mladší,” vysvětlila pro Novinky význam nálezu mluvčí společnosti MND Dana Dvořáková.

Geologové podle ní prováděli tzv. 3D seismické měření, kterým jsou schopni prozkoumat podloží až do pěti kilometrů.

„Pokud se potvrdí odhady geologů, tak bychom se mohli dostat až k celkové těžbě tří miliónů barelů ropy, což je zhruba 25 procent z celkové možné produkce,“ doplnila Dvořáková.

Gejzír ropy se nekoná

Laik si většinou představuje nález ropy jako gejzír tmavé tekutiny stříkající ze země. Tak to ale podle Dvořákové funguje maximálně ve filmech nebo ještě na některých místech v Saúdské Arábii.

Dokud energie ložiska postačuje k tomu, aby ropa spolu s plynem, který je v ní rozpuštěný, proudily na povrch samovolně, jedná se o tzv. samotokovou těžbu. Ta je nejjednodušší a nejlevnější. V tomto případě jsou v sondě (vrtu) zapuštěny pouze těžební trubky (stupačky). Tato fáze těžby je však většinou krátká.

Následně se musí používat různé typy speciálního podpovrchového a povrchového těžebního zařízení, nejznámější jsou tzv. táhlicová hlubinná čerpadla – známé „kozlíky“.

„Tady na Moravě je ropa nebo plyn v mikročástečkách, které jsou v horninách uloženy. Funguje to tak, že my na tom místě vyvrtáme vrt běžně do hloubky dvou kilometrů. V tom vrtu se pak plyn začne sbíhat a sám vzlíná a pak ta těžba znamená jenom usměrňovat ten tok částeček plynu,” popsala Dvořáková.

„V bohatých ložiscích nebo na začátku těžby tak lze těžit i ropu. Většinou je v ložisku ropa a plyn dohromady. I ta energie ložiska pomáhá ropě dostat se na povrch. Na Moravě se ale používají hlavně ty kozlíky,“ doplnila mluvčí MND.

Foto: Novinky

Veškerá produkce se ropovody sbíhá do cisteren.

Další zpracování

Veškerá produkce plynu a ropy se zpracovává v jednotlivých sběrných střediscích MND a následně se transportuje přes příslušná odběrná místa prostřednictvím distribuční sítě ke koncovým zákazníkům.

Produkce ropy na Moravě se soustřeďuje na dvou hlavních sběrných místech, odkud je transportována k odběratelům, jako jsou Unipetrol či OMV.

Společnost MND a. s. zabezpečuje českým domácnostem dodávky plynu a elektřiny. V roce 2016 vytěžila 127 tisíc metrů krychlových ropy a téměř 83 miliónů metrů krychlových plynu. Hospodářský výsledek společnosti tak činil před zdaněním 468 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám