Hlavní obsah

Češi zdatně nakupují. Tržby obchodů v květnu rostly o 5,7 procenta

Novinky, tov

Maloobchodní tržby v květnu zrychlily meziroční růst na 5,7 procenta z dubnových 2,7 procenta. Stouply útraty za potraviny i nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty. Jako v předchozích měsících nejrychleji rostly prodeje e-shopům, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tržby za internetový a zásilkový prodej v pátém měsíci vzrostly o 24,1 procenta. „Stále více zákazníků téměř všech věkových skupin přechází z kamenných prodejen na nákupy přes internet a tento trend bude pokračovat i nadále,” komentoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Dařilo se i prodeji počítačů s nárůstem proti loňskému květnu o 17,6 procenta. Vyšší tempo růstu vykázaly i prodejny oděvů a obuvi nebo obchodníci se sportovním náčiním. Lépe se prodávalo i farmaceutické a kosmetické zboží a výrobky pro domácnost. U prodeje potravin tržby stouply o necelé procento.

Za prodej a opravy motorových vozidel, které statistici počítají zvlášť, se tržby meziročně zvýšily o 4,5 procenta.

„S ohledem na velmi nízkou nezaměstnanost, když v ČR je míra nezaměstnanosti vůbec nejnižší v zemích EU, růst reálných mezd a celkově příznivé ekonomické klima je velmi pravděpodobné, že meziroční růst maloobchodních tržeb kolem pěti procent bude pokračovat i ve druhé polovině letošního roku,” odhaduje Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám