Hlavní obsah

Trump bude Česku a dalším evropským zemím nabízet americký zemní plyn

Novinky, bož

Americký prezident Donald Trump bude v rámci své červencové návštěvy Varšavy propagovat americký zkapalněný zemní plyn. Agentuře Reuters to sdělil šéf prezidentových ekonomických poradců Gary Cohn. Trump se má ve Varšavě setkat s představiteli zemí patřících k iniciativě Trojmoří, mezi něž patří i Česká republika. Diskutovat budou mimo jiné o energetické nezávislosti na Moskvě.

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Existují lidé, kteří dodávky používají téměř jako politickou zbraň prostřednictvím hrozeb zastavením dodávek v nejchladnějších částech roku, v zimě, kdy lidé potřebují plyn k vytápění svých domovů,“ uvedl Cohn.

Narážel tím zřejmě na přerušení dodávek plynu z Ruska v letech 2006 a 2009. „Naším záměrem je přispívat k dobru a zpřístupnit plyn komukoliv, kdo ho potřebuje,“ dodal.

Trump přiletí do Varšavy 5. července. Tam o den později pronese projev na náměstí v centru města a také se zúčastní jednání iniciativy Trojmoří.

Název iniciativy odkazuje na Černé, Jaderské a Baltské moře. Mezi členské státy vedle Česka a Polska patří i Bulharsko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Rakousko, Rumunsko a Slovensko a Slovinsko.

V průběhu června poslali Američané první dvě dodávky zkapalněného zemního plynu do Polska a Litvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám