Hlavní obsah

Seattle zvýšil chudým minimální mzdu. Připravil je tím o práci

Novinky, ČTK, bož

Zvýšení minimální mzdy v americkém městě Seattle na 15 dolarů za hodinu (zhruba 350 Kč) mělo výrazně negativní dopad na nízkopříjmové, nekvalifikované a nezkušené zaměstnance. Místo nich totiž firmy najímají zkušenější a kvalifikovanější lidi. Vyplynulo to z nové studie, která by podle listu The Washington Post mohla politiky přimět k přehodnocení dosavadních stanovisek.

Foto: Ann Little / Alamy, Profimedia.cz

Zaměstnanci, kteří v roce 2013 ve Washingtonu stávkovali za zvýšení minimální mzdy.

Článek

Zaměstnavatelé na zvýšení mzdového minima reagovali přijetím kvalifikovanějších lidí s hodinovou mzdou přesahující 19 dolarů, kteří firmě dodají větší hodnotu za stejný čas.

Tento závěr je znepokojivý pro méně kvalifikované zaměstnance a nováčky na trhu práce, jimž tak podle studie vyšší minimální mzda očividně škodí.

Třikrát vyšší náklady než užitek

Studie skupiny ekonomů z Washingtonské univerzity, kterou si zadalo samo město Seattle, ukázala, že náklady pro zaměstnance s nízkými příjmy byly třikrát vyšší než jejich užitek.

Opatření tak sice přináší více peněz kvalifikovaným, příležitost však ztratí množství mladých, kteří se teprve připravují na budoucí profesní dráhu. „Vlastně tím odstraňujeme spodní příčku žebříku,” uvedl jeden z autorů výzkumu Jacob Vigdor z Washingtonské univerzity.

Funguje to, jak má, říká levicový ekonom

Podle ekonoma Bena Zipperera z levicového Economic Policy Institute (EPI) jsou však výsledky studie v naprostém pořádku. „Podle mě to funguje. Minimální mzda obecně zřejmě dělá přesně to, co dělat má, tedy zvyšuje mzdy pro nízkopříjmové zaměstnance při malých negativních dopadech ve formě ztráty pracovních míst,” uvedl pro Washington Post.

V minulých letech se na základě některých studií začalo předpokládat, že negativní vliv zvýšené minimální mzdy na celkovou zaměstnanost buď nenastane, případně bude zastíněn přínosy pro ty, kteří o práci nepřijdou. Nová studie tyto předpoklady silně nabourala.

Ekonom David Autor z Massachusettského technologického institutu (MIT) studii označil za „velmi důvěryhodnou”. Její metodika a statistická výbava je podle něj natolik přesvědčivá, že může ovlivnit výzkum dané oblasti a zcela změnit pohled na danou problematiku.

Anketa

Může být podle vás zvyšování minimální mzdy za určitých okolností kontraproduktivní?
Ano
75,5 %
Ne
24,5 %
Celkem hlasovalo 1946 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám