Hlavní obsah

Věřitelé schválili Světlíkově společnosti Vítkovice Envi reorganizační plán

Věřitelé společnosti Vítkovice Envi ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka v pátek schválili reorganizační plán, kterým se firma, jež je od loňského srpna v úpadku, bude dál řídit. Pro přijetí plánu hlasovali všichni přítomní věřitelé.

Foto: Pavel Karban, Právo

Věřitelé společnosti Vítkovice Envi ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka v pátek schválili reorganizační plán.

Článek

Podle generálního ředitele Vítkovic Envi Vladimíra Sitty se ukázalo, že věřitelé porozuměli situaci firmy.

„Předložili jsme dostatečné množství informací a argumentů pro to, že výhodnou cestou z insolvence bude reorganizace. Společnosti se za poslední období začalo dařit, dostali jsme se na nové trhy, provádíme různé inovace, takže jsem přesvědčen, že společnost je na dobré cestě z insolvence,” řekl Sitta.

Počítá s tržbami 200 miliónů korun

Právní zástupce Vítkovic Petr Kuhn řekl, že uskutečnění reorganizačního plánu bude spočívat v kombinaci několika opatření. Závod bude dál v provozu. Pohledávky věřitelů budou restrukturalizovány. Financování provozu závodu Envi bude zajištěno půjčkou od Vítkovic, a. s., které zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celou strojírenskou skupinu.

Pro letošní rok plánují Vítkovice Envi tržby zhruba 200 miliónů korun. Kuhn uvedl, že květen byl prvním měsícem, kdy byla firma v zisku, přičemž už předchozí měsíce měly vzestupnou tendenci.

Insolvenční správkyně Eva Hepperová sdělila, že firma už má nasmlouvané zakázky za 150 miliónů korun. Problémem jsou ale podle ní zastaralé výrobní kapacity závodu. Po skončení insolvenčního řízení tak firma bude muset do svého provozu investovat.

Přihlásila se necelá stovka věřitelů

Vítkovice Envi jsou stoprocentní dceřinou společností firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), která rovněž skončila v úpadku. Do insolvenčního řízení s Vítkovicemi Envi se přihlásilo téměř sto věřitelů s pohledávkami za zhruba 230 miliónů korun. Řada z nich je ale z vítkovické skupiny. K největším věřitelům patří Komerční banka, společnost Ekomont nebo firmy ze skupiny VMG.

Pohledávky Komerční banky jako jediného zajištěného věřitele, které přesahují 16 miliónů korun, by měly být podle reorganizačního plánu uspokojeny téměř stoprocentně. Uspokojení nezajištěných věřitelů mimo vítkovickou skupinu odhaduje plán na nejméně 23 procent. Vítkovické firmy by měly mít uspokojeny pohledávky nejméně z 22,5 procenta.

Vítkovice Envi vyrábějí nádrže pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování a mají 100 zaměstnanců. Insolvenční návrh na sebe podala loni v srpnu sama firma. Celá skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady téměř 5000 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám