Hlavní obsah

Veganský „sýr“ či „máslo“ z tofu se musí přejmenovat. Není to sýr ani mléko, rozhodl evropský soud

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský soudní dvůr rozhodl, že čistě rostlinné produkty nadále nesmějí nést označení „sýr“ nebo „mléko“. Podle soudu jde o matení spotřebitele. Týká se to především různých náhražek pro vegetariány jako „máslo“ z tofu nebo rostlinný „sýr“. Informovaly o tom agentury DPA a AFP.

Foto: Lučina

Mezi zapovězené názvy patří sýr, mléko, smetana, šlehačka, máslo, sýr a jogurt.

Článek

Mezi zapovězené názvy patří sýr, mléko, smetana, šlehačka, máslo, sýr a jogurt. Rozsudek soud vydal na základě žaloby proti německé společnosti Tofutown, kterou proti ní podal rovněž německý Svaz sociální hospodářské soutěže (Verband Sozialer Wettbewerb).

Společnost Tofutown nabízela produkty jako „Veggie-Cheese“ („veganský sýr“), uvedl německý Die Zeit. Tofutown ve své obhajobě argumentovala tím, že přímo v názvu produktu přiznává, že je čistě rostlinného produktu. Podle soudců však mohlo i tak dojít k záměně produktů, před kterou je třeba spotřebitele chránit.

Soudní dvůr již v minulosti rozhodl, že se tradiční český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a proto ve skutečnosti o žádné máslo nejde. Čeští výrobci proto produkt označují jako tradiční pomazánkové. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám