Hlavní obsah

Konec pomazánkového másla. Evropský soud ho zarazil

– Lucemburk/Brusel • Aktualizováno

Česko u Soudního dvora EU prohrálo letitý spor o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat. Důvodem je fakt, že neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy.

Foto: Pro Novinky Věra Stryjová, Novinky

Pomazánkové máslo má v Česku dlouhou tradici.

Článek

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich ale výrazem „máslo“ je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent.

Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

Spotřebitelé jsou prý klamáni

„Tentokrát se jedná o ránu do vazu, rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat. V případě, že bychom je nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádech miliónů eur,“ okomentoval rozsudek europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Březina mimo jiné odmítá námitku komise, že označení „pomazánkové máslo“ klame spotřebitele. „Z provedených průzkumů vyplývá, že jak čeští spotřebitelé, tak třeba i slovenští nebo polští si pomazánkové máslo oblíbili a kupují si je právě kvůli jeho charakteristickým vlastnostem,“ dodal.

„Rozsudek posuzujeme a je třeba jej respektovat, nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení ,pomazánkové máslo‘ na seznam výjimek, aniž by provedla řádný komitologický (konzultační) postup,“ sdělil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Přesto hodlá jeho úřad ještě hledat nějaký prostor pro další pokus o uznání názvu.

Neprošly ani marmelády

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o to, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení „Marmelády meruňkové“, „Marmelády jahodové“ a „Marmelády linecké“ na seznam tradičních zaručených specialit EU. Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem.

Více než třicetiletá tradice

Výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkcí také Choceňská mlékárna, která je nyní jeho největším tuzemským producentem.

Pomazánkové máslo v současné době vyrábí čtyři české mlékárny, které jej ročně vyprodukují kolem 8000 tun. Vedle tradičního neochuceného pomazánkového másla se vyrábí varianty ochucené.

Výjimky možné jsou

Výjimka, o kterou Česko žádalo, se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek po více než 30 letech existence dostatečně znám. Navíc se prodává v úplně jiném obalu než klasické máslo, takže nemůže dojít k záměně obou výrobků, argumentovalo Česko v Bruselu.

Například Španělsko a Velká Británie podle mlékařů navíc dostaly před lety výjimky pro produkt nesoucí v názvu máslo, přestože požadované parametry také nesplňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám