Hlavní obsah

Koruna pokořila další rekord od konce intervencí. Euro bylo za 26,14

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v úterý posílila až na 26,14 koruny za euro a byla tak nejsilnější od dubnového konce intervencí a zároveň za víc než 3,5 roku. Koruna dál mírně posílila i k americkému dolaru až na 23,30 koruny za dolar. Vyplývá to z dat serveru Patria.cz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Koruna pokračovala v trendu posledních dní a posilovala. Proti euru se dokonce dostala na nejnižší úroveň od konce kurzového závazku, když se obchodovala za 26,14 koruny za euro,” upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Příznivou zprávou pro domácí ekonomiku byla podle něj zveřejněná statistika běžného účtu platební bilance za duben. Ten vykázal nečekaný přebytek ve výši 14,3 miliardy korun.

Česká měna k euru postupně posiluje od dubnového ukončení měnových intervencí České národní banky (ČNB), které oslabovaly korunu kvůli hrozící deflaci a uměle držely kurz těsně nad 27 korunami za euro. Už v pátek se koruna dostala na nejsilnější úroveň za více než tři a půl roku, pevnější byla k euru naposledy před začátkem intervencí v listopadu 2013.

Tuzemská měna dál mírně posílila i k americkému dolaru, dočasně se dostala na kurz 23,30 koruny za dolar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám