Hlavní obsah

Kanadské město chce využívat Uber jako veřejnou dopravu

Novinky, bož

Zatímco některá města s Uberem bojují, kanadský Innisfil využil jeho služeb pro vytvoření nového systému veřejné dopravy. Napsal o tom server listu San Francisco Chronicle. Místní taxikářské společnosti vyjádřily obavy z dopadu nového systému na své podnikání.

Foto: © Robert Galbraith / Reuters, Reuters

Logo Uberu na vozidle v San Francisku v Kalifornii

Článek

Jedna jízda mezi čtyřmi hlavními oblastmi bude stát od tří do pěti kanadských dolarů. Kamkoliv jinam pak cestující platí standardní tarif UberX s pětidolarovou slevou.

Šestatřicetitisícové město ležící severně od Toronta na pilotní program uvolnilo 100 tisíc kanadských dolarů (1,74 miliónu korun), které mají pokrýt rozdíl mezi skutečnou cenou jedné jízdy a tím, co cestující doopravdy zaplatí.

„Je to lepší využití prostředků než tradiční systém veřejné dopravy,“ uvedl zástupce města Tim Cane.

Půjde to i přes SMS

V Innisfilu dosud městskou hromadnou dopravu neměli. Když uvažovali o jejím vytvořením, postupně došli k závěru, že bude jednodušší se obrátit na Uber. Jde tak o vůbec první město, kde Uber zcela nahradil MHD.

Společnosti se už podařilo domluvit partnerství i v jiných městech, v jejich rámci však systém MHD pouze doplňuje.

Jedním z problémů, s nímž se město muselo vypořádat, že platforma Uber je závislá na mobilní aplikaci, která funguje jen na chytrých telefonech a platba probíhá prostřednictvím platebních karet. Cestující v Innisfilu mají proto možnost přivolat si Uber i prostřednictvím SMS. Vedení města navíc uvedlo, že usilovně pracuje na tom, aby občané měli možnost zaplatit i hotově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám