Hlavní obsah

Američané podali kvůli emisím žalobu na Fiat Chrysler

Novinky, bož

Americká vláda v úterý podala žalobu na americko-italský automobilový koncern Fiat Chrysler Group. Napsal o tom list Financial Times. Američané automobilku viní z používání softwaru, který manipuloval měřením emisí oxidu dusíku. Ministerstvo spravedlnosti s firmou jednalo o mimosoudní dohodě, která by žalobě předešla, snahy o dohodu však selhaly.

Foto: FCA

Fiat Chrysler Group

Článek

Požadavkům regulátorů nevyhovovalo 104 tisíc automobilů s dieselovým pohonem. Celkem Fiatu Chrysleru hrozí pokuty až do výše 45 268 dolarů (více než 1 milión korun) za každý dotčený vůz prodaný po listopadu 2015 a do výše 37 500 dolarů (887,5 tisíce korun) za každý dotčený vůz prodaný před tímto datem.

Automobilka v tiskovém prohlášení uvedla, že je zklamána, že úřady přistoupily k podání žaloby. Fiat Chrysler v průběhu jednání s úřady trvalo na tom, že na rozdíl od konkurenčního Volkswagenu s emisemi v žádném případě nemanipuloval úmyslně. Snaha o mimosoudní vyrovnání by měla pokračovat i nadále.

Problém se týkal mimo jiné nákladních vozů značky Ram a některých modelů Jeep Grand Cherokee.

Všechno začalo aférou Volkswagenu

Podvádění automobilek při měření emisí u dieselových modelů přišlo poprvé na přetřes u Volkswagenu. Emisní aféra této automobilky vypukla v září 2015, kdy ji z tohoto prohřešku obvinila americká Agentura pro životní prostředí. [celá zpráva]

Skandál se velice rychle rozšířil do Evropy i Asie. Ukázalo se, že se týkal vedle mateřské značky Volkswagen i modelů Audi, Porsche nebo Škoda. Později měly kvůli emisím problémy i koncerny Fiat Chrysler nebo Renault.

Volkswagen se na začátku letošního roku s Američany domluvil na mimosoudním vyrovnání. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit částku ve výši 4,3 miliardy dolarů (zhruba 102 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám