Hlavní obsah

Cena másla vystřelila, je nejvyšší v novodobé historii

Novinky, Tomáš Volf, bož

Čtvrtka másla stojí v průměru přes 42 korun, za rok zdražilo více než o pětinu. Trend zasáhl celou Evropu, ceny másla jsou nyní nejvyšší v historii. Část zákazníků proto více než předtím raději nakupuje rostlinné margaríny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Článek

Letos v dubnu byla průměrná cena másla na pultech českých obchodů 42,15 koruny, před rokem stálo v průměru 34,70 Kč, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. V letošním březnu se cena másla vyhoupla dokonce k téměř 44 korunám za čtvrt kila. Od roku 2000, kdy ČSÚ začal měsíční ceny sledovat, nebylo máslo nikdy dražší.

Ceny mléka v obchodech přitom za poslední rok mírně klesly, u plnotučného z průměrných 20 korun na 18 korun za litr.

„Cena másla jde dlouhodobě nahoru díky vysoké celosvětové poptávce. I díky tomu, že euro je nyní relativně slabé, tak se evropské produkty prodávají lépe než ty v dolarové měně,“ řekl Novinkám předseda Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček. Upozornil, že máslo z Evropy či USA nakupují ve velkém například Japonsko nebo Jižní Korea.

Historický rekord

„Běžná cena másla se zvýšila pouze u neznačkových másel a to průměrně o 45 %. U značkových (Tatra, Madeta) zůstala běžná cena stejná, ale akční sleva poklesla z více než 30 % na průměrných 19,5 %. To bylo hlavní příčinou zdražení másla v regálech,“ vysvětluje růst cen Petr Miklík, marketingový manažer serveru Kupi.cz, který srovnává nabídky z letáků obchodů.

„Došlo k zajímavému rozkmitu cen mezi cenou dvou základních složek mléka. Mléčný tuk je hodně vysoko, mléčný protein - bílkovina je naopak velmi nízko. Sušená mléka jsou tak prodávána za velmi nízkou cenu, zatímco máslo je v eurové hodnotě historicky na nejvyšší hladině,“ upozornil za mlékaře Kopáček.

V Německu levněji

Zdražování si minulý týden všiml také německý magazín Focus. Ceny másla dosáhly na evropských komoditních burzách historických maxim, uvedl. Tuna másla na lipské burze poprvé v historii překonala hranici 5000 eur (132,85 tisíce korun). To odpovídá velkoobchodní ceně 1,25 eura (33,21 koruny) za 250 gramů. Po přičtení marže se ceny v supermarketech dostanou zhruba na 1,35 eura (35,87 koruny).

Nejvyšší průměrná cena másla v německých supermarketech byla dosud 1,30 eura (34,54 koruny) a historicky nejnižší byla v roce 2009, kdy spadla na 65 centů (17,27 koruny) za 250gramové balení, připomněl Focus. Ze srovnání tak vychází máslo v Německu levněji než v Česku, navzdory výrazně vyšším reálným mzdám u našich západních sousedů.

Řada českých zákazníků si při cenách másla nad 40 korun jeho koupi raději rozmyslí a nahrazuje ho rostlinnými tuky - margaríny. To potvrzuje i mlékárenský svaz. „Je tam ale rozdíl v chuti, takže tato změna nákupního chování je obvykle jen dočasná, než ceny zase klesnou,“ tvrdí Kopáček.

U nejznámějších margarínů došlo podle údajů Kupi.cz k opačnému efektu, a sice že průměrně o 14 % zlevnily. Jejich sleva je ještě vyšší než v loňském roce a průměrně dosahuje 40 %, což je o 10 % více než loni.

TIP: Slevy na jednom místě

Porovnat slevy z letáků a ceny v obchodech pomáhá web Kupi.cz.

Podle šéfa svazu mlékáren nelze vyloučit další zdražení másla. „Zásoby na trhu nejsou. Navíc se blíží léto, kdy je v mléku méně tuku. Proto ceny másla nebudou mít v nejbližších týdnech tendenci klesat, spíše naopak,“ odhaduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám