Hlavní obsah

Byznys s drony raketově roste. Za pár let vytvoří trh za bilióny, tvrdí studie

Novinky, tov

Trh s bezpilotními letadly, známých jako drony, stoupne do roku 2020 ze současných asi dvou miliard dolarů (47,5 miliardy korun) na přibližně 127 miliard dolarů (tři bilióny korun). Využití najdou při distribuci zboží, kontrolách v průmyslu i zemědělství i dalších oborech. Vyplývá to z globální studie největší evropské pojišťovny Allianz.

Foto: FEL ČVUT

Dron vyrobený českými studenty.

Článek

Počet dronů podle studie za tři roky stoupne až na 4,7 miliónu. Průmyslové kontroly, letecké snímkování, hlídání hranic, distribuce zboží, nouzové zásobování, průzkum růstu rostlin, ale i rekreační účely. Využití bezpilotních letadel stoupá a prudce roste i jejich popularita.

Rozvážku zboží pomocí dronů testuje například největší internetový obchod Amazon. V Číně a Dubaji pracují na vývoji dronů, které by sloužily k přepravě osob. Také v Česku se výrobou dronů zabývá řada firem a univerzit.

„Komerční využívání dronů se v dalším desetiletí výrazně zvýší, protože jsou velmi užitečné při pomocných či nebezpečných pracích,“ vysvětluje Thomas Kreismann z Allianz.

Práce pro pojišťovnu

Kromě výškových prací nebo distribuce zboží do těžko dostupných oblastí, pomáhají drony i v pojišťovnictví. Allianz je využila například po explozích chemické továrny v čínském přístavu v Tchien-ťin před dvěma lety. [celá zpráva] Díky nim pořídila pro likvidátory pojistné události prakticky hned po výbuších důležité záběry a mohla tak okamžitě začít pracovat na výpočtu pojistného plnění.

Významným trhem pro drony, i když jej studie nezdůrazňuje, je také vojenská oblast. Nakoupit bitevní drony například české armádě před časem radil i prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Kromě výhod přináší používání dronů i rizika a při nehodě mohou způsobit značné škody. Piloti dronů pro komerční využití musí mít v Česku vedle pojištění i povolení od Úřadu pro civilní letectví. Pro ty, kteří drony využívají jen jako koníčka, je pojištění zatím povinné v případě, že stroj váží přes 20 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám