Hlavní obsah

Mohutné exploze v Číně si vyžádaly desítky mrtvých a stovky zraněných, hasiči přerušili zásah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejméně 44 mrtvých si vyžádaly dva mohutné výbuchy ve skladišti nebezpečného materiálu ve velkém čínském přístavu Tchien-ťin, asi 150 kilometrů jihovýchodně od metropole Pekingu. Exploze, které nastaly ve středu v noci, zranily podle čínských médií přes pět set lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na Tchien-ťin po ničivých explozíchVideo: Reuters

 
Článek

Ještě ve čtvrtek ráno byly slyšet z místa slabší exploze. Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval místní úřady k plnému nasazení sil na záchranu zraněných a co nejrychlejší uhašení požáru. Místní úřady ale hašení požáru pozastavily a zdůvodnily to nedostatečnými informacemi o obsahu a množství nebezpečných látek ve skladišti. Kvůli chemikáliím nemohou hasit vodou, ale jen pískem.

Foto: China Daily, Reuters

Čínští hasiči při zásahu po explozích v přístavním městě Tchien-ťin

Agentura Nová Čína uvedla, že mezi 44 oběťmi je 12 hasičů. Celkem jich bylo nasazeno tisíc. Předtím média sdělila, že úřady ztratily kontakt se 36 zasahujícími hasiči.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Mezi oběťmi a zraněnými po explozích ve městě Tchien-ťin je řada hasičů.

Podle televize CCTV stoupl počet zraněných na 520, přičemž 66 z nich je ve velmi vážném nebo kritickém stavu. Po dalších případných obětech záchranáři ještě pátrají. Většina obětí ale je zraněna lehce od střepů skla a úlomků zdiva.

Z oblasti výbuchu bylo evakuováno na deset tisíc lidí.

Výbuch byl vidět z vesmíru

V přístavním skladišti průmyslové zóny Pin-chaj došlo před půlnocí místního času v jednom přepravním kontejneru k explozi, která vyvolala další výbuch v sousedních kontejnerech, uvedla policie. První výbuch měl podle expertů sílu tří tun trinitrotoluenu, druhý byl mnohem větší a měl sílu 21 tun TNT. Vidět byl z vesmíru. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tchien-ťin

Ve skladišti bylo podle agentury Nová Čína uloženo „nebezpečné zboží”, buď trhaviny, nebo zápalné látky, majitelé ale měli údajně všechna potřebná povolení. Skladiště vlastní firma Ruihai Logistics. Ta na své webové stránce uvádí, že má oprávnění k nakládání s nebezpečnými materiály a že ročně přepravuje asi milión tun nákladu.

Foto: Stringer/china, Reuters

Záchranáři ve městě Tchien-ťin po explozích ošetřili stovky raněných

Očití svědkové vypověděli, že nejprve zahlédli obří ohnivý kotouč, po němž zazněl silný výbuch. Obyvatelé okolních obcí se údajně domnívali, že jde o zemětřesení. Okolní domy jsou bez elektrického proudu, tlaková vlna rozbila stovky oken. Požár v místě výbuchu dosahoval výše stovek metrů. Výbuch zaznamenaly i družicové snímky, tvrdí ruská média.

Foto: Stringer/china, Reuters

Hasiči při zásahu po explozích ve městě Tchien-ťin

Město Tchien-ťin, kde žije zhruba 15 miliónů obyvatel, je důležitou dopravní křižovatkou a průmyslovým střediskem se silnými hospodářskými vazbami na Peking. Od poloviny 19. století je významným přístavem a branou k čínské metropoli. Přístav sdělil, že i přes výbuch funguje normálně.

Průmyslová neštěstí nejsou v překotně se industrializující Číně ničím neobvyklým. Před rokem zabil výbuch v továrně na automobilové součástky ve východní Číně 75 lidí.

Foto: China Daily, Reuters

Hasič zasahuje po explozích v čínském městě Tchien-ťin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severočínským Tchien-ťinem otřásl silný výbuchVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám