Hlavní obsah

Továrna Gambro v Přerově s 620 zaměstnanci zastavila výrobu

• Aktualizováno
Právo, ČTK, mhr

Mezinárodní společnost Baxter zastavila výrobu ve své továrně Gambro v Přerově, která je zaměřena na produkci zdravotnické techniky. Většina z 620 zaměstnanců podniku zůstala doma a pobírají celou mzdu, řekl v úterý mluvčí společnosti Baxter Roman Pavlík.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Společnost Baxter uvažuje o uzavření své továrny Gambro v Přerově, která vyrábí zdravotnickou techniku a nyní zaměstnává 620 lidí. Na snímku z 15. května je vstup do areálu společnosti.

Článek

Baxter v pondělí oznámil, že uvažuje u uzavření přerovského závodu. Definitivní rozhodnutí padne v polovině června.

„Výroba byla v pondělí pozastavena a zaměstnanci byli požádání, ať setrvají doma. Běží jim běžná mzda ve výši 100 procent," uvedl mluvčí Pavlík, podle kterého zaměstnanci přerovské továrny Gambro zatím výpověď nedostali.

Společnost Baxter o aktuální situaci informovala úřad práce. „Řeší se s ním případné dopady (uzavření továrny)," uvedl Pavlík. V pondělí bude v Přerově uspořádána burza práce, která by měla zaměstnancům společnosti Gambro představit nabídku volných pracovních míst v jiných firmách. „Ozývají se zaměstnavatelé z celého kraje a chtějí přijet,” dodal Pavlík.

Ani podle pracovníků Gambra nikdo ze zaměstnanců nedostal dosud výpověď. „Svolali nás v pondělí do hotelu Jana, řekli nám, že výroba je uzavřena a od 15. května závod končí. Zaměstnanci jsou na sto procentech platu do září a od září nám nabíhá odstupné podle toho, jak mají dlouho v podniku odpracováno. Odstupné se bude prý pohybovat v rozmezí od tří do osmi měsíců," řekla žena, která v závodu pracovala několik let.

Nikdo nic netušil

Schůzka v hotelu Jana byla prý velmi emotivní. Lidem to oznámili majitelé, které doprovázela ochranka. „Mnozí po oznámení o konci podniku brečeli. V podniku pracovaly i manželské páry, kteří se střídali ve směnách. O práci tak naráz přišla celá rodina. Vůbec nikdo nic netušil, ani nadřízení a vedoucí pracovníci," doplnila pracovnice.

V případě, že skutečně dojde k jeho uzavření, přistoupí společnost k této situaci s největší možnou odpovědností
Roman Pavlík, mluvčí společnosti Baxter

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. V posledních letech mu výrazně klesají tržby. Vedení firmy Baxter úvahu o uzavření přerovské továrny Gambro komentovalo obecnou informací, že pravidelně vyhodnocuje a optimalizuje skladbu svých produktů a výrobních procesů po celém světě.

O případném uzavření přerovského závodu Gambro bude podle Pavlíka rozhodnuto po třicetidenní lhůtě pro jednání se zaměstnanci. Proces byl zahájen v pondělí.

Slibují odstupné nad rámec zákona

„V případě, že skutečně dojde k jeho uzavření, přistoupí společnost k této situaci s největší možnou odpovědností, aby zajistila plnou podporu všem, kteří budou tímto krokem přímo zasaženi," uvedl. Společnost Baxter v případě uzavření přerovského závodu Gambro podle Pavlíka finančně pomůže jeho zaměstnancům. „Nad rámec splnění zákonných povinností týkajících se odstupného se společnost Baxter zavazuje poskytnout všem svým zaměstnancům i další odstupné vyplácené na základě dobrovolného rozhodnutí společnosti," uvedl Pavlík.

„Firma se chová velmi odpovědně, hledá řešení vzniklé situace a snaží se lidem pomoci,“ řekl Právu ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci Jiří Šabata. Jaký dopad by mělo uzavření továrny na nezaměstnanost v Přerově a jeho okolí nechtěl zatím specifikovat. „O tom je zatím předčasné hovořit. Volných míst je na Přerovsku spousta, otázkou však je profesní složení zaměstnanců Gambra a kolik by jich našlo uplatnění v okolních firmách,“ dodal ředitel s tím, že kontaktní pracoviště ÚP v Přerově se bude snažit, aby negativní dopady na zaměstnance Gambra byly co nejmenší.

Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby z 894 miliónů korun v roce 2014 na 880 miliónů. O rok dříve se její tržby snížily o pětinu. Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz.

Na Přerovsku nezaměstnanost v dubnu klesla z 6,4 procenta na 5,9 procenta, i tak ale byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji. Problémy továrny Gambro se v těchto dnech staly častým tématem diskusí obyvatel Přerova, protože firma patří mezi největší zaměstnavatele v tomto okresním městě s 46 tisíci obyvateli.

Reklama

Výběr článků

Načítám