Hlavní obsah

Praha by měla mít další letecké spojení s Čínou

Prahu s Čínou by měla spojit další letecká linka. Létat by měla z čínského města Šanghaj s přestupem ve městě Si-an. První let by se mohl uskutečnit za půl roku až za rok. Novinářům to v sobotu v Pekingu řekl český ministr dopravy Dan Ťok (ANO) po jednání s předsedou čínského úřadu civilního letectví Feng Čeng-linem. Schůzky se zúčastnil i český prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě Číny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letiště Václava Havla Praha

Článek

Ťok po jednání poznamenal, že si obě strany potvrdily zájem udělat z Letiště Václava Havla v Praze letecký uzel pro spojení mezi Čínou a střední a východní Evropu. Dodal, že jim čínská strana oznámila, že byla udělena certifikace pro další komerční leteckou linku mezi Českou republikou a Čínou na trasu z Prahy do Šanghaje přes Si-an. Podle Ťoka zatím nebyla vybrána společnost, která by linku provozovala. Nevyloučil ale, že by se jí mohla stát firma China Eastern, s jejímiž zástupci se Zeman setká ve středu v Šanghaji. Ťok předpokládá, že trasa by mohla být zprovozněna za půl roku až za rok.

Z Číny do Česka v současné době létají tři pravidelné letecké spoje, a to z Pekingu, Šanghaje a z Čcheng-tu. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové se mluví i o spojení s Kchun-mingem.

Konzultační smlouva počítá se zřízením této linky od příštího roku. „V tuto chvíli se vyjednává, o jakou leteckou společnost se bude jednat,” řekla novinářům. Ťok se ke vzniku této trasy nechtěl vyjadřovat. Je podle něj potřeba získat povolení a podniknout další kroky.

S předsedou čínského úřadu civilního letectví česká delegace jednala i o certifikaci českého letounu L-410. Podle čínské strany další vývoj záleží na podpisu smlouvy o bezpečnosti v civilním letectví mezi Čínou a Evropskou unií. Podle předsedy čínského úřadu civilního letectví by tato dohoda měla být uzavřena do konce roku. Poté bude moct začít certifikace stroje na čínský trh, řekl Ťok.

Reklama

Výběr článků

Načítám