Hlavní obsah

Maso z Brazílie musí potravináři v ČR testovat na salmonelu. Jinak hrozí pokuty

Veterináři nařídili, aby provozovatelé potravinářských podniků, kteří přijmou potraviny živočišného původu (maso, vejce, mléko) z Brazílie, je nechali otestovat v akreditované laboratoři na salmonelu. Jinak jim bude hrozit až dvoumiliónová pokuta. Opatření bude platit od úterý 9. května.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Na ilustračním snímku zaměstnanci vykládají maso z chladícího vozu v Sao Paulu

Článek

Na trh by se tak nemělo dostat brazilské maso před testem. Jde i o import zboží brazilského původu z jiných členských států Evropské unie. O mimořádném veterinárním opatření v pátek informovalo ministerstvo zemědělství.

„Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k tomuto naprosto mimořádnému opatření," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že tak Česká republika činí jako první stát Evropské unie. Cílem je podle něj ochrana zdraví českých spotřebitelů.

Potravináři budou mít také povinnost oznámit potraviny z Brazílie Státní veterinární správě (SVS) a vyplnit formulář na webu. Potraviny budou moci vypustit na trh až po obdržení příznivých laboratorních výsledků.

Brazilský skandál

Stát opatřením reaguje na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Veterináři aktuálně stahují z trhu dalších pět tun solených kuřecích prsních řízků původem z Brazílie. Objevili v nich salmonelu, prodával je Bidfood. Dříve tento týden nařídili stažení 30 tun mražených kuřecích řízků z Brazílie.

Jihoamerická země se v posledních měsících potýká s rozsáhlým skandálem. Několik masokombinátů podle vyšetřovatelů porušovalo pravidla hygieny a vyváželo zkažené kuřecí i hovězí maso do celého světa. Firmy jsou současně podezřelé z toho, že uplácely kontrolory a státní úředníky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám