Hlavní obsah

Letecký provoz nad Českem houstne. Státní dispečeři vydělali půl miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Řízení letového provozu ČR (ŘLP) loni dosáhl hrubého zisku 479,6 miliónu korun, meziročně o 70 miliónů více. Tržby překročily čtyři miliardy a byly tak rekordní v historii firmy. Hospodaření pomáhá stále intenzivnější letecký provoz nad Českem, informoval ve středu mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla v Praze

Článek

„Ekonomické výsledky podniku odráží rostoucí zájem leteckých dopravců o naše služby,” řekl generální ředitel ŘLP Jan Klas. Loni český vzdušný prostor využilo 837 tisíc letadel, předloni to bylo 780 tisíc letadel. Významné oživení provozu bylo znát také na letišti v Praze, kde se loni uskutečnilo téměř 137 tisíc startů a přistání.

Letadla nad Českem také proletěla více kilometrů a měla vyšší hmotnost. I to se odrazilo ve vyšších příjmech za poskytované služby, jejichž ceny podnik nezvýšil od roku 2009.

Komerční aktivity v podobě výcviku pilotů a zahraničních dispečerů vynesly loni státnímu podniku 92 miliónů korun.

Mezi největší klienty ŘLP patřily loni letecké společnosti Lufthansa, Emirates a Turkish Airlines.

Foto: Řízení letového provozu České republiky

Největší zákazníci ŘLP v roce 2016

Dosažený zisk bude použit zejména na další rozvoj letových provozních služeb v Česku, uvedl mluvčí.

Na letecký provoz v Česku dohlíží zhruba 230 dispečerů. Státní podnik Řízení letového provozu ČR vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru nad Českem a na letištích Praha-Ruzyně, Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov a Karlovy Vary.

Reklama

Výběr článků

Načítám