Hlavní obsah

Za nelegální zaměstnávání padlo 725 pokut. Nejvyšší byla 10 miliónů

Novinky, tov

Kontroly Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) loni odhalily v Česku 2290 nelegálně zaměstnaných osob. Většina z toho byli cizinci, nejčastěji Ukrajinci a Vietnamci. Inspekce uložila přes sedm stovek pokut v celkové výši 75 miliónů korun, informovalo v úterý ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které úřad spadá.

Foto: Policie ČR

Na problematiku zaměstnávání cizinců upozornila policejní razie ve skladu společnosti Rohlík.cz.

Článek

Inspektoři provedli celkem 9308 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání. Z 2290 nelegálně zaměstnaných bylo 760 občanů ČR, 193 občanů EU a 1337 cizinců ze zemí mimo EU.

Kromě Čechů byli nejčastěji nelegálně zaměstnáni občané Ukrajiny, Vietnamu, Slovenska a Moldávie. Za porušení právních předpisů v souvislosti s nelegálním zaměstnáváním bylo loni uloženo 725 pokut v celkové výši 75,081 miliónu korun.

Nejvyšší pokutu – 10 miliónů korun – dostal zaměstnavatel Edvard Petřík z Brna. Na pronajatém pracovišti v areálu společnosti Vodňanská drůbež nelegálně pracovalo 16 Vietnamců. Jednalo se o opakované porušení právních předpisů, kdy po kontrole v roce 2012 byla zaměstnavateli uložena pravomocná pokuta ve výši 7,3 miliónu korun. Nová pokuta dosud nenabyla právní moci.

Problémy agenturního zaměstnávání

„Inspekce se letos zaměří zejména na oblast agenturního zaměstnávání včetně dodržování nejnižší úrovně minimální a zaručené mzdy, a to i u autobusových řidičů,“ řekl generální inspektor Rudolf Hahn.

Na problematiku nelegálního zaměstnání letos upozornila kauza Rohlik.cz, když cizinecká policie vyhostila přes 70 Ukrajinců. Majitel firmy Tomáš Čupr tvrdí, že zákon neporušili, a chce se bránit soudně. Inspekce práce nechtěla kauzu podrobněji komentovat s tím, že kontrolu ve společnosti Rohlik.cz neprováděla ona, ale policie.

Hospodářská komora i Svaz průmyslu a obchodu upozorňují, že firmám v Česku chybí přes sto tisíc zaměstnanců, nejčastěji na dělnických pozicích, a volají po usnadnění zaměstnávání cizinců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám