Hlavní obsah

Uber v Brně dojezdil. Zakázal ho krajský soud

Novinky, bož
Aktualizováno

Krajský soud v Brně zakázal formou předběžného opatření alternativní taxislužbu Uber. Soud tak vyhověl návrhu konkurenční společnosti Lido Taxi Radio. Informoval o tom brněnský magistrát v tiskové zprávě. Uber začal v Brně působit v únoru.

Foto: Profimedia.cz

Služba Uber narazila na předběžné rozhodnutí brněnského soudu.

Článek

„Společnost Uber má dle soudního rozhodnutí o předběžném opatření zakázáno provozovat či zajišťovat přepravní služby pomocí vozidel bez taxametru. Vozit cestující pro ni navíc nesmí řidiči bez patřičné zkoušky,” uvedl magistrát.

Služba na rozdíl od běžných taxi nepoužívá taxametr, ale cenu transparentně vypočítává mobilní aplikace. Uber používá systém automatické úpravy cen podle aktuální poptávky (takzvaný surge pricing).

Ten je mířen především na řidiče. Vyšší cena zakázky v době zvýšené poptávky motivuje více řidičů, čímž se adekvátně zvýší i nabídka. Předchází se tak nedostatku taxikářů v situacích, kdy je lidé potřebují. Řidiči Uberu totiž nemají pevnou pracovní dobu a pracují podle vlastního uvážení.

Magistrát dále připomíná nedávný soudní zákaz Uberu v Itálii, kde se jeho řidiči stali terčem násilných protestů klasických taxikářů. Uber, který vznikl v roce 2009 v San Francisku, má za sebou rychlou expanzi po celém světě.

Od roku 2014 společnost působí i v Česku. V řadě světových metropolí proti němu protestují tradiční taxikáři, kteří nejsou schopni jeho službám konkurovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám