Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot po měsíci stouply

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku po měsíci zlevňování či stagnace v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena benzínu Natural 95 oproti minulé středě vzrostla o 15 haléřů na 31,05 koruny za litr a cena nafty o šest haléřů na 30,17 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 12. dubnu

Článek

Od začátku ledna přitom ceny Naturalu 95 klesly o 41 haléřů, nafta pak do minulého týdne zlevnila o 51 haléřů.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde se cena benzínu přiblížila 32 korunám a cena nafty přesahuje 31 korun za litr.

Motoristé v metropoli kupují benzín v průměru za 31,96 koruny za litr, což je o deset haléřů více než před týdnem. Naftu Pražané natankují v průměru za 31,11 koruny za litr. Její cena se tak proti minulému měsíci nezměnila.

Nejlevněji řidiči natankují v Pardubickém kraji. Litr benzínu je tam k dostání průměrně za 30,51 koruny, což je o osm haléřů více než minulý týden. Litr nafty pak zlevnil o čtyři haléře na 29,58 koruny.

Navzdory dohodě OPEC ceny klesaly

Pohonné hmoty od konce loňského listopadu až do poloviny letošního ledna rychle zdražovaly. Ceny na českých pumpách tak následovaly ceny ropy, která zdražovala po dohodě ropného kartelu OPEC o snížení těžby, ke které se připojily i další země jako Rusko. [celá zpráva]

Těžba ropného kartelu OPEC v březnu dále klesla a loňskou dohodu o snížení těžby plní OPEC ze 104 procent.

Cílem OPEC bylo prostřednictvím snížení produkce a dodávek ropy zvýšit ceny. Ty přesto v posledních týdnech klesaly. Mimo jiné v důsledku těžby v USA, které dohodou nejsou vázány. V USA v tuto chvíli probíhá těžba na 631 vrtech. To je nejvíce od září 2015. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám