Hlavní obsah

Přestaňte psát o Velké Británii, nebo dostanete pokutu, vyhrožuje slovenský úřad médiím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská média rozepisující se o brexitu a vůbec o Británii čelí hrozbě pokuty ve výši až 6600 eur (zhruba 175 tisíc korun), a to kvůli používání vžitého, avšak neoficiálního názvu země. Správně je jen Spojené království Velké Británie a Severního Irska nebo jen Spojené království. Pokutami hrozí médiím bratislavský Úřad geodézie, kartografie a katastru.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Londýnský Big Ben

Článek

„Naší snahou je první řadě na problém upozorňovat. Nikoho jsme nikdy nepokutovali, ale jsme připraveni prosadit zákon,“ říká předsedkyně úřadu Mária Frindrichová.

Úřad se odvolává na zákon z roku 1995 z počátků slovenské nezávislosti, kdy byl u moci tehdejší premiér Vladimír Mečiar. Zákon stanovil geografické názvy závazné pro tisk a úřady. Za nesprávné používání názvů smí úřad udělit pokutu až 3300 eur, při opakovaném prohřešku dokonce dvojnásobek.

Podle tohoto zákona jsou standardizované geografické názvy závazné pro tisk i úřady.

Deník Sme, který v minulých dnech dopis od úřadu dostal, upozornil na to, že zákon porušuje i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák nebo britské velvyslanectví v Bratislavě.

Britská ambasáda v Bratislavě uvedla, že používání zkráceného názvu jim nevadí. Nicméně zastupitelský úřad podle agentury Reuters uvedl, že své logo „britské velvyslanectví v Bratislavě“ uvede do souladu se zákonem.

V této souvislosti je zajímavé, že označení Česko pro Českou republiku stejný úřad připouští.

„K právní stránce se nedokážu vyjádřit, ale zaráží mě necivilizovaný způsob komunikace,” řekl deníku geograf Slavomír Ondoš z Univerzity Komenského, který má z dopisu „silný pocit hanby za to, že jako geograf bude s obsahem spojován”.

Redakce Sme se rozhodla „absurdní dopis” ignorovat. Jiná média přišla s podezřením, že „výhrůžky byrokratů” mají zamaskovat skandál kolem miliónových odměn rozdaných šéfkou výše zmíněného úřadu, navzdory tomu, že úřad proslul spíše špatnými službami a předraženými zakázkami, jak tvrdí jedna z opozičních stran v parlamentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám