Hlavní obsah

ČEZ prodává podíl v maďarské ropné firmě MOL. Čeká za něj miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší tuzemská energetická firma ČEZ prodá svůj 7,5procentní podíl v maďarské ropné firmě MOL. ČEZ z prodeje očekává 3,4 miliardy korun do letošního zisku, informoval ve čtvrtek mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: MOL

Čerpací stanice MOL v Praze na Barrandově, předělaná ze značky Lukoil

Článek

„ČEZ využívá optimálního načasování transakce poté, co v nedávné době došlo k výraznému růstu ceny akcií MOL a představenstvo MOL oznámilo návrh dividendy,” uvedl Kříž.

Podíl v MOL, která provozuje druhou největší síť čerpacích stanic v Česku po společnosti Benzina, získala dceřiná společnost ČEZ podle smluv z konce roku 2007 o budoucí výstavbě plynových elektráren v areálech rafinerií MOL.

„ČEZ souběžně realizuje odkup vyměnitelných dluhopisů a blokový prodej akcií MOL. Pověřené banky transakci realizují tak, aby byla co nejvíce zisková pro ČEZ,” dodal mluvčí.

Podle odhadů energetické firmy by transakce měla do zisku před zdaněním v roce 2017 přispět příjmem až 3,4 miliardy korun.

Reklama

Související články

Zisk ČEZ klesl téměř o třetinu

Největší tuzemské energetické firmě skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o 29 procent na 14,6 miliardy korun. Tržby klesly o tři procenta na 203,7...

Výběr článků

Načítám