Hlavní obsah

Dukovany odstaví druhý blok. V provozu byl sotva pár dní

V Jaderné elektrárně Dukovany energetici ve čtvrtek neplánovaně odstaví druhý reaktorový blok. Potřebují zkontrolovat jeho hermetické prostory, kde by u jedné armatury mohla být drobná netěsnost. U bloku číslo dvě přitom před pár dny skončila půlroční plánovaná odstávka, elektřinu dodával do sítě od soboty 18. března.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Technici nyní snižují výkon bloku. Délka odstávky bude záviset na výsledku kontrol, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

V dukovanské elektrárně tak budou znovu stát dva z jejích čtyř bloků. Od 20. ledna podle plánu nevyrábí elektřinu první blok, dodávky do sítě by u něj měly být obnoveny v polovině května.

Ve druhém bloku nyní příznaky ukazují na možnou závadu ruční armatury. „Stav nemá žádný vliv na bezpečnost provozu ani okolí,” uvedl Bezděk.

Rozhodnutí energetiků odstavit blok a zkontrolovat zařízení je podle něj v souladu s dlouhodobým konzervativním přístupem k bezpečnému provozu elektrárny.

Začala prověrka

V Dukovanech ve čtvrtek za účasti 25 expertů rovněž začíná mezinárodní prověrka bezpečnosti provozu elektrárny. Zástupci světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren WANO budou v elektrárně do 7. dubna. Mise se koná pravidelně.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. ČEZ potřebuje letos získat nové povolení provozu také pro bloky tři a čtyři, jejichž licence skončí s tímto rokem. Pro dukovanský blok číslo jedna už SÚJB vydal nové povolení vloni.

Reklama

Související články

Zisk ČEZ klesl téměř o třetinu

Největší tuzemské energetické firmě skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o 29 procent na 14,6 miliardy korun. Tržby klesly o tři procenta na 203,7...

Výběr článků

Načítám