Hlavní obsah

Průmysl v lednu zrychlil růst na 9,6 procenta. Opět ho táhla auta

Novinky, bož
Aktualizováno

Českému průmyslu se daří. Průmyslová produkce byla v lednu meziročně vyšší o 9,6 procenta. Výsledku pomohli zejména výrobci aut a elektřiny. Vyplynulo to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Po vyloučení sezónních vlivů byla produkce meziměsíčně vyšší o 3,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce reálně meziročně vzrostla o 4,3 procenta.

„Tento dobrý výsledek byl podpořen zejména automobilovým průmyslem a energetikou, růst však vykázala většina odvětví,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Dobrému výsledku pomohla auta a energie

Příspěvek automobilového růstu k celkovému růstu produkce byl 3,8 procentního bodu, samotný automobilový průmysl rostl o 18,7 procenta.

„Tento výsledek už naznačila data Sdružení automobilového průmyslu, podle nichž výroba aut vzrostla meziročně o 16,6 procenta,” připomněl ekonom Komerční banky David Kocourek.

Dále se na růstu podílely výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, které k celkovému růstu produkce přidaly 2,1 procentního bodu. Samo toto odvětví rostlo o 13,8 procenta.

Průmysl by letos mohl růst o 3,5 procenta

„Průmysl tak vstoupil do nového roku v pozitivním tempu a částečně tak vykompenzoval slabší prosincové hodnoty. Pokračující příznivý trend průmyslu naznačují jak zrychlující nové zakázky, tak další předstihové ukazatele (důvěra mezi podnikateli, PMI), které zůstávají optimistické i na začátku letošního roku,” sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Stejně tak zlepšující se kondice německého průmyslu by měla tuzemskou průmyslovou výrobu dále podpořit. V letošním roce by tak měl tak průmysl mírně zrychlit a jeho meziroční tempo očekáváme kolem 3,5 procenta,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám