Hlavní obsah

Výkon ve výrobním sektoru se v prosinci zlepšil popáté v řadě

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České firmy zabývající se výrobou zakončily rok silným výkonem. Index PMI společnosti Markit Economics v prosinci vzrostl z 52,2 na 53,8 bodu. Celkové tempo růstu v tomto sektoru od listopadu zrychlilo díky výrobě a novým zakázkám. Průzkum zároveň ukázal největší inflační tlaky v sektoru od poloviny roku 2015.

Foto: Jan Handrejch, Právo

„Automobilový sektor, na kterém je český průmysl silně závislý, již v druhé polovině roku 2016 lámal rekordy," uvedla ekonomka Daniela Milučká.

Článek

Index PMI ukazuje na základě průzkumu celkový výkon v českém výrobním sektoru. Index sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

Výrobní (někdy též zpracovatelský nebo sekundární) sektor je jeden ze tří sektorů ekonomiky, který se zabývá výrobou zboží a dalších výrobků. Patří sem třeba výroba strojů, druhotné zpracování surovin či výroba potravinářských výrobků. Nejde o služby ani prvovýrobu (zemědělství a těžba).

Červencový výkyv výjimkou z pravidla

V prosinci  se index udržel nad hranicí 50 bodů pátý měsíc v řadě. Navíc vzrostl nejvíce od března. Hodnota indexu byla ovlivněna všemi pěti složkami – výrobou, novými zakázkami, zaměstnaností, dodavatelskými termíny i zásobami vstupů.

Index se navíc dostal nad celkový průměr roku 2016 (53 body) a nad dlouhodobý trend (52,9 bodu).

„Ekonomická aktivita nejenom v Česku, ale i v Německu a dalších středoevropských zemích ke konci roku zrychlovala. Po zklamání, které přineslo třetí čtvrtletí, bychom se tak v posledním kvartále loňského roku měli dočkat vyššího růstu HDP ve všech zemích regionu a slušná ekonomická dynamika by se měla přenést i do začátku letošního roku,“ komentoval výsledky indexu pro Novinky ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Z pohledu PMI indexu byl rok 2016 pro český průmysl o něco slabší než rok 2015. V létě se PMI index poprvé po třech letech snížil pod hranici 50 bodů,“ připomněla pro Novinky ekonomka Raiffeisenbank Daniela Milučká. „Jak se ukázalo, červencový výkyv v průmyslové produkci byl jen výjimkou z řady,“ dodala.

Rok 2017 bude turbulentnější, předpovídá ekonomka

Podle Milučké bude nový rok z politického i ekonomického hlediska pro průmyslníky v Evropě turbulentnější než rok 2016.

„Pro české firmy bude největší událostí opuštění kurzového závazku ČNB, které očekáváme v druhé polovině roku. Ovšem tento exit z kurzového závazku může nastat i dříve nebo později, proto inflace bude letos nejsledovanějším indikátorem,“ zdůraznila ekonomka.

„Automobilový sektor, na kterém je český průmysl silně závislý, již v druhé polovině roku 2016 lámal rekordy v produkci a rozšíření výrobních linek největšího českého výrobce automobilů by mělo v roce 2017 také přinést své ovoce. Očekáváme, že průmyslová produkce v roce 2017 zrychlí tempo růstu směrem ke čtyřem procentům meziročně,“ uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám