Hlavní obsah

Hlídáte si, kde tankujete? Ceny u pump se liší až o pět korun

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohyby cen pohonných hmot mohou vést řidiče ještě více k tomu, aby pečlivě volili, kde natankují. Rozdíly v cenách, které si účtují jednotlivé čerpací stanice, jsou totiž mnohdy propastné.

Foto: MOL

Ilustrační foto

Článek

Např. u Tank Ono v Plzni se Natural 95 podle mbenzin.cz prodával za 29,50 Kč, u F1 Gas v Rozvadově stál 34,90 Kč. Při natankování plné 50litrové nádrže by tak motorista v Plzni ušetřil 220 Kč. Rovněž v případě nafty by u stejných pump řidič výrazně ušetřil, a to 4,30 Kč na litru, tedy u 50litrové nádrže 215 korun.

Vysoké rozdíly cen panují i v rámci jednotlivých měst. V Praze stál litr Naturalu 95 u OMV v Nuslích 33,30 Kč, kdežto u Tank ONO ve Štěrboholech 29,50 Kč, tedy o 3,80 Kč za litr méně.

Ceny budou klesat

Ceny pohonných hmot v České republice konečně začínají klesat. Průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 se podle společnosti CCS minulý týden snížila o osm haléřů na 31,26 Kč, nafta zlevnila o šest haléřů na 30,50 Kč za litr.

Díky poklesu cen ropy na světových trzích mají jen v nejbližším týdnu dále poklesnout ceny v celé České republice. „Předpokládáme pokles cen pohonných hmot o 15 až 20 haléřů za litr,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zlevňování pohonných hmot by podle něho mělo trvat až do konce března. Ropa se podle něho dostala v minulém týdnu pod silný prodejní tlak a její cena poklesla na nejnižší úroveň od počátku prosince.

Při natankování plné 50litrové nádrže by motorista v Plzni ušetřil 220 korun

Produkce ropy i těžební aktivita v USA rostou. Počet aktivních těžebních zařízení se zvýšil dle údajů Baker Hughes na nejvyšší úroveň od září 2015.

Produkce ropy v USA stoupla na 9,1 miliónu barelů ropy denně, což je o 600 tisíc více proti úrovni z konce loňského léta. Růst americké produkce tak vykompenzoval téměř polovinu redukce limitu zemí kartelu OPEC.

Z okolních zemí je levnější než Česko pouze Polsko, kde vychází cena Naturalu 95 na 29,83 Kč. V Rakousku se Natural 95 tankoval v průměru za 32,29 Kč, tedy o korunu dráže než v ČR. Slovensko je už na litru Naturalu 95 dražší o více než čtyři koruny, a Německo dokonce o téměř sedm korun.

U nafty je Polsko o 1,50 Kč levnější než ČR, Rakousko je na přibližně stejné ceně jako Česko, ovšem Slovensko je o korunu dražší a v Německu zaplatíte téměř o dvě koruny více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám