Hlavní obsah

Slovenské firmy objevily zlatou žílu. Nabírají krajany z Vojvodiny

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenským podnikům se nedostává kvalifikovaných pracovních sil, což řeší i náborem cizinců. Výsadní postavení přitom připadá Slovákům ze srbské Vojvodiny – ti ovládají jazyk, dosáhli požadované kvalifikace i vzdělání a díky průkazu zahraničního Slováka nepotřebují pracovní povolení.

Foto: Profimedia.cz

Krajané z Vojvodiny pracují například v továrně PSA v Trnavě

Článek

Studentka Marina Kondráčová přijela z Báčského Petrovce (Bački Petrovac) za přítelem Stankem zaměstnaným v trnavském závodě koncernu PSA Peugeot Citroën.

„Odcházejí většinou mladí lidé, kteří nemají v Srbsku práci. Ale na Slovensko míří ti, kteří práci mají, ale chtějí si vydělat víc,“ vysvětlila ve Slovenské televizi.

Automobilky lákají

V Srbsku bych musel pracovat tři měsíce, abych si přišel na tolik jako na Slovensku za měsíc,“ potvrzuje její přítel Stanko Pavaji. Stanko pracuje jako tlumočník, protože ovládá slovenštinu i srbštinu.

V Srbsku dosahuje nezaměstnanost 16 procent a slovenské firmy se snaží využít tuto pracovní sílu na obsazení postů, na které nemohou najít zaměstnance. Peter Švec, mluvčí trnavské automobilky, vysvětluje, že za několik měsíců uspořádal jeho zaměstnavatel 86 náborových setkání po celém Slovensku a pohovorů se zúčastnilo přes 5400 lidí.

Odcházejí i celé třídy

„Práci přijalo a sítem kritérií prošlo pouze několik desítek z nich,“ dodal. V trnavském závodě nyní našlo obživu asi 260 občanů Srbska. Další láká práce v automobilce Jaguar Land Rover, která staví závod u Nitry.

Odchod mladých lidí trápí například srbskou obec Kovačica. Žije v ní sedm tisíc obyvatel a podle místních asi třetina si vydělává na chleba na Slovensku. „Často odchází kompletní třídy,“ říká Tatiana Brtková, ředitelka slovenského gymnázia v Kovačici.

Většina zdejších Slováků pokračuje ve studiu na slovenských vysokých školách. Dvě děti Any Zámečníkové studují na Slovensku na střední škole. „Syn Jaroslav například odešel do Dolného Kubína, kde se učí na kuchaře,“ vysvětlila Zámečníková.

Ústav pro kulturu vojvodinských Slováků vedly tři šikovné ženy, ale před časem se vystěhovaly i s partnery na Slovensko.

Cizinců přibývá
Koncem roku 2016 pracovalo v SR přes 35 tisíc cizinců
Ve srovnání s rokem 2015 je to o 9600 víc
Z nich je na 7400 Rumunů, 4900 Srbů a 4100 občanů z ČR
Každý třetí cizinec našel práci v Bratislavě
Zdroj: Slovenská televize

Reklama

Výběr článků

Načítám