Hlavní obsah

Unipetrol dostane miliardu odškodného za havárii v Kralupech

Společnost Unipetrol RPA, která patří do petrochemického holdingu Unipetrol, dostane od pojistitele odškodné ve výši více než jedné miliardy korun (40 miliónů dolarů) v souvislosti s loňskou havárií krakovací jednotky v rafinérii v Kralupech nad Vltavou.

Foto: Profimedia.cz

Rafinérie v Kralupech

Článek

Unipetrol uvedl, že částka bude vykázána ve finančních výkazech za první čtvrtletí letošního roku. Firma má výsledky za první tři měsíce roku 2017 oznámit na konci dubna.

Kralupská rafinérie byla loni kvůli havárii odstavena od poloviny května do poloviny října, kdy bylo zpracování ropy obnoveno. Celková škoda na technologiích byla podle tehdejšího vyjádření Unipetrolu odhadnuta na 400 miliónů korun.

Firma neplánovanou odstávku využila pro další údržbu a provedla práce, se kterými se počítalo na letošní rok. Unipetrol již dříve uvedl, že má pro Kralupy sjednáno pojištění jak proti poškození majetku, tak proti souvisejícímu přerušení provozu. Jméno pojistitele nezveřejnil.

Přecházel požár v Litvínově

Hned po květnovém výbuchu hrozilo, že Česko bude muset kvůli havárii sáhnout do státních palivových rezerv, které schraňuje Správa státních hmotných rezerv (SSHR). To ale nakonec nebylo nutné. Unipetrol si však od správy rezerv pronajal volný zásobník na 80 tisíc tun ropy v Nelahozevsi, kde uskladnil ropu, jejíž dodávku již nešlo zastavit.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dým valící se z Unipetrolu

Unipetrol v Česku kromě Kralup provozuje ještě rafinérii v Litvínově. Roční kapacita obou tuzemských rafinérií je dohromady zhruba devět miliónů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinérii připadá 3,3 miliónu tun.

V litvínovském areálu předloni Unipetrol postihl požár etylenové jednotky. Její rekonstrukce trvala déle než deset měsíců a byla ukončena v polovině loňského srpna. Náklady na rekonstrukci činily čtyři miliardy Kč.

Unipetrol loni zvýšil čistý zisk téměř o miliardu na rekordních 7,98 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst o 13 procent. Tržby společnosti naopak klesly o 21 miliard na 87,8 miliardy korun. Firma je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám