Hlavní obsah

Tisíce domácností bez elektřiny. ČEZ kvůli vichřici vyhlásil kalamitní stav

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ch, pem

Společnost ČEZ v pátek vyhlásila v 18 okresech Česka kalamitní stav kvůli poruchám na vedení, které způsobil silný vítr. Platí do odvolání. Bez elektřiny jsou nyní tisíce domácností. Kalamitní stav platí mimo jiné ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje.

Foto: SDH Hanušovice

Hasiči v Olomouckém kraji likvidovali popadané stromy.

Článek

Nejpostiženějšími oblastmi Královéhradeckého kraje jsou Hradecko, Náchodsko a Rychnovsko.

Ve středních Čechách jsou pak zasaženy okresy Beroun, Kladno, Mělník a Mladá Boleslav, v Libereckém kraji pak okresy Česká Lípa, Liberec, Semily.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odstraňovali strom, který spadl na elektrické vedení a silnici v Třanovicích na Frýdeckomístecku

V Plzeňském kraji kalamitní stav platí pro okres Tachov, v Karlovarském kraji pro okres Karlovy Vary, v Pardubickém kraji pro Chrudim, na Vysočině pro Havlíčkův Brod, v Olomouckém kraji pro Šumperk a ve Zlínském kraji pro Vsetín.

„V celém Olomouckém kraji máme stovky zákazníků bez proudu a nejhorší situace je v horských oblastech Šumperska v Jeseníkách. Důvodem jsou v drtivé většině případů popadané dráty. Postupně je připojujeme. Všichni naši pracovníci, ale i lidi z dodavatelských firem jsou v terénu,“ řekl Právu mluvčí regionální mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

Na východě Čech sedmnáct poruch

K 09.00 ČEZ evidoval na východě Čech 17 poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí.

„Naši technici jsou v terénu a na odstranění poruch intenzivně pracují. Snažíme se, aby dodávka energie byla obnovena do všech domácností co nejdříve,” uvedla regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odstraňovali strom, který spadl na elektrické vedení a silnici v Třanovicích na Frýdeckomístecku

Problémy s větrem zaznamenali též i na jihu Čech. „Ráno bylo bez dodávek elektřiny několik tisíc našich zákazníků, zejména v okolí Borových Lad, Nového Světa blízko Kvildy, Dolní Vltavice, ale také Malont, Pohoří na Šumavě v Novohradských Horách a částečně i na Třeboňsku,“ vyjmenoval Právu v pátek odpoledne nejvíce postižená místa mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Dodal, že již během dopoledne se podařilo opravárenským četám výraznou část poruch odstranit. Práci jim ztěžují obtížně přístupné lesní průseky s popadanými stromy do linek vysokého napětí. Přesto by večer mělo už zbývat znovu připojit na síť jen těžko přístupná místa, hlavně samoty.

Území Česka v noci na pátek zasáhl silný vítr spojený s mohutnou tlakovou níží Thomas. Na mnoha místech země komplikují železniční i silniční dopravu popadané stromy, někde vítr lámal stromy a shazoval plechy ze střech. Postupně během dne by měl vítr slábnout. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám