Hlavní obsah

Česko zasáhl silný vítr. Shazuje střechy, kácí stromy a komplikuje dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Území České republiky v noci na pátek zasáhl silný vítr spojený s mohutnou tlakovou níží Thomas. Na mnoha místech země komplikují železniční i silniční dopravu popadané stromy, tisíce domácností jsou bez proudu. ČEZ dopoledne vyhlásil v 18 okresech Česka kvůli poruchám na vedení kalamitní stav. Postupně během dne by měl vítr slábnout.

Foto: SDH Hanušovice

Hasiči v Olomouckém kraji likvidovali popadané stromy

Článek

Silný nárazový vítr v noci a ráno v Praze lámal stromy a větvě, ničil billboardy, shazoval plechy ze střech. V Nuslích musela být dočasně uzavřena Hvězdova ulice kvůli utrženému semaforu.

V Libereckém kraji silný nárazový vítr ráno zastavil provoz kabinové lanovky na Ještěd. Rychlost větru v nárazech přesahovala 100 kilometrů v hodině. Už nad 58 kilometrů v hodině je přitom provoz lanovky nebezpečný.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Odstraňování popadaných stromů

Také lanovku z Pece pod Sněžkou na Sněžku v Královéhradeckém kraji zastavil vítr. Mimo provoz se ocitly spodní i horní úsek. Na Sněžce ráno vítr dosahoval rychlosti až 100 kilometrů v hodině a podle meteorologů by mohl na hřebenech během dne přechodně dosáhnout až 145 kilometrů v hodině. Horská služba v Krkonoších turistům v lokalitě Rokytnice nad Jizerou nedoporučuje hřebenové túry.

Problémy hlásí i Ústecký kraj. Mezi Děčínem a Rumburkem najel do spadlého stromu na trati osobní vlak. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči na Děčínsku kvůli větru vyjížděli ráno k asi 40 případům. Bez proudu jsou obyvatelé Jetřichovic, Arnoltic, Bynovce a také v obcích Kámen a Ludvíkovice. Poruchy jsou hlášeny také v oblasti Chřibské, Krásné Lípy a Rybniště.

V Karlovarském kraji zasahovali hasiči v noci na pátek na 170 místech, většinou odstraňovali popadané stromy přes silnice, uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. Zasahovali také u poškozených střech.

Během noci zasahovali hasiči také u nehody lokomotivy, která na nádraží v Novém Sedle najela do stromu spadlého přes koleje. „Událost se obešla bez zranění i bez poškození lokomotivy,“ konstatoval mluvčí hasičů.

Spadlé stromy na několika místech poškodily i dráty s elektrickým vedením. Jeden takový případ řešili hasiči například ve Smolných Pecí u Nejdku, kde spadlé dráty navíc blokovaly vstup do domu a obyvatelka rodinného domu tak na výzvu hasičů neopouštěla dům. „Až po odpojení přívodu elektřiny do poškozených drátů hasiči strom odstranili,“ uvedl Kasal.

Během pátečního dopoledne se situace zklidnila a hasiči přijímají už jen ojedinělá hlášení.

Foto: SDH Hanušovice

Hasiči v Olomouckém kraji likvidovali popadané stromy

Železniční dopravu komplikoval silný vítr také v jižních Čechách. Společnost E.ON zaznamenala kvůli vichřici několik desítek poruch na vysokém napětí na Českokrumlovsku, zejména v okolí Větřní, Vyššího Brodu nebo Lipna nad Vltavou. Problémy jsou i na Prachaticku v lokalitách Vimperska a Volarska, na Jindřichohradecku, na Pelhřimovsku, kolem Počátků a Pacova.

Ráno byl kvůli popadaným stromům přerušen provoz asi na šesti regionálních tratích. Vlaky nejezdily mezi stanicemi Vimperk a Volary, Bělčice a Blatná nebo Majdalena a Suchdol nad Lužnicí.

V Plzeňském kraji byla zastavena doprava mezi Přešticemi a Chlumčany u Dobřan.

Mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková uvedla, že v Pardubickém kraji evidují energetici tři poruchy na vysokém napětí na Pardubicku a Chrudimsku, další desítky na nízkém napětí.

České dráhy se ve většině míst snažily vlaky nahradit autobusy, někde musí cestující počítat se zpožděním.

Stromy blokovaly i silnice. Na Vysočině na hlavním tahu číslo 19 mezi Pelhřimovem a Táborem spadly stromy na cisternu a na kamión. Doprava tam stála přes hodinu, zraněn nikdo nebyl, řekla mluvčí policie Dana Čírtková. V Čížkově na Pelhřimovsku spadl smrk na dráty elektrického vedení.

Podle meteorologů bude během dneška vítr postupně slábnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám