Hlavní obsah

Řidiči autobusů na Ústecku nechtějí čekat. Stávku potvrdili na 8. března

• Aktualizováno

Stávka řidičů v linkové autobusové dopravě kvůli mzdám se v Ústeckém kraji definitivně uskuteční 8. března, připojí se k ní 514 řidičů. Linkové autobusy celý den nepojedou na zhruba 80 procentech území kraje, řekl za odboráře společnosti BusLine Jiří Kuchynka. Celostátní dopravní odbory chtějí o platech vyjednávat do půlky března.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zelené autobusy jezdící v Ústeckém kraji

Článek

Odboráři na severu Čech se rozhodli, že nepočkají, jak dopadne ultimátum, které dal vládě, zaměstnavatelům a krajům ve středu Odborový svaz dopravy (OSD). Termín ultimáta vyprší 15. března, pak jsou dopravní odbory připraveny vyhlásit stávku. [celá zpráva]

"Odhodlanost ke stávce je velká. Pan premiér (Bohuslav Sobotka z ČSSD) řekl, že se s odboráři už nesejde, že k tomu nevidí důvod, takže my nevidíme důvod, proč odvolávat stávku," uvedl Kuchynka.

Jeden den nebo víc

Stávka je ohlášena jako jednodenní. "Věci se mohou aktuálně měnit, může se ukázat, že bude třeba i vícedenní," řekl Kuchynka. Autobusy denně v Ústeckém kraji přepraví zhruba 55 tisíc cestujících.

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč, aniž na zvýšení poskytla peníze z rozpočtu. Dopravci v Ústeckém kraji šoférům sice přidali, ale nikoli podle očekávání odborářů. Platy se zvýšily v řádu stokorun, a ne tisícikorun.

Ústecký kraj má se čtyřmi dopravci dlouhodobé smlouvy. Zástupci firem by se nyní měli vyjádřit k návrhu dodatků ke smlouvám, na jejichž základě by samospráva přidala dopravcům zhruba 85 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám