Hlavní obsah

Podívejte se, o kolik vás obereme. „Vylepšená“ kalkulačka se vysmívá diletantství ČSSD

Novinky, bož, bja

Kritik navržených daňových změn z dílny ČSSD Lukáš Weber spustil vlastní verzi daňové kalkulačky původně připravené sociálními demokraty. „Spočítejte si, o kolik vás obereme,“ vyzývá stránka obsahující i logo ČSSD a portrét premiéra Bohuslava Sobotky. Weberovi mimo jiné vadilo, že původní kalkulačka ČSSD od počátku nefungovala. ČSSD na dotaz Novinek uvedla, že autora stránky nebude žalovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Gratulujeme, někoho okradli o desetitisíce, abyste si polepšil(a) o 804 Kč,“ sdělí kalkulačka člověku s hrubou mzdou 20 tisíc korun. Pokud do kalkulačky zadáte hrubou mzdu ve výši 50 tisíc korun, server vám oznámí: „Díky ČSSD vaši rodinu stát měsíčně okrade o 134 Kč.“

Foto: spravedlive-dane.cz

Foto: nespravedlive-dane.cz

Satirická kalkulačka na adrese nespravedlive-dane.cz na rozdíl od té sociálnědemokratické počítá i s příjmy nad sto tisíc. U částky 100 001 korun se tak místo výsměšné gratulace k příslušnosti k jednomu procentu populace ukáže sdělení, že díky ČSSD „vaši rodinu stát měsíčně okrade o 11 752 Kč“.

„Velmi často se stává, že k takovým tématům vznikají různé sarkastické antistránky a výjimkou není ani tato kalkulačka. Její tvůrce samozřejmě žalovat nehodláme, bereme to jako součást veřejné debaty,” reagoval pro Novinky mluvčí ČSSD Mikuláš Klang.

Zvládne to i student prvního ročníku

„Inspirovalo mě k tomu, že ČSSD je s tou svojí kalkulačkou na svém webu limitovaná na sto tisících korun, aby to neukazovalo, o kolik přijdou lidé s vyšším příjmem. Takže původně to byla jenom recese,“ sdělil Novinkám autor stránek Weber.

Foto: nespravedlive-dane.cz

Argument, že původní kalkulačka lidem s příjmy nad sto tisíc nefungovala, protože programátoři nezvládli započítat solidární daň, Weber nepřijímá.

„To je dost chabá výmluva. Zvládne to i student prvního ročníku technické fakulty. Spíš je to výmluva z jejich strany,“ řekl Novinkám.

ČSSD prý ublíží lékařům, ajťákům a odborníkům

„Chceme, aby voliči ČSSD pocítili, že se jiným daří lépe i navzdory naší vládě. Proto jsme se rozhodli malé části zaměstnanců zvýšit daně,“ uvádí satirický text na webu Weberovy kalkulačky.

Foto: spravedlive-dane.cz

Foto: nespravedlive-dane.cz

„Zaměřili jsme se na lékaře, IT profesionály a různé odborníky, kteří jsou lépe placení, je jich méně, a proto se nemůžou efektivně bránit u voleb. Stranou nezůstanou ani rodiny s jedním větším příjmem, ty obereme také,“ tvrdí.

„Každý člověk s příjmem nad 48 955 Kč hrubého měsíčně si s našimi ‘spravedlivými‘ daněmi podstatně pohorší,“ píše se dále na webu.

Nereálná výše daňového bonusu

Satirická stránka používá vlastní algoritmus výpočtů, který je odlišný od toho používaného sociálními demokraty. Tím se vyhnul chybám, kterými trpí originální kalkulačka. Například tedy od začátku započítává daňové zvýhodnění na děti, se kterým kalkulačka ČSSD ještě ve středu nepočítala. [celá zpráva]

„Když jsem si s ní hrál, tak jsem si všiml, že nebere v potaz maximální výši daňového bonusu, což je asi 60 tisíc korun měsíčně, takže lidem, kteří mají více dětí a nižší příjmy, to ukazovalo nereálné zlepšení,“ dodal Weber s tím, že proto si udělal vlastní kalkulačku, která funguje.

„Až sem to Bohouš ukázal“

Web zároveň odkazuje na dopracovaný graf znázorňující, o kolik si jednotliví zaměstnanci polepší nebo pohorší.

Foto: David Ryneš, Novinky

O kolik si lidé polepší

První část grafu, která ukazuje zlepšení o 201 až 1206 korun, sociální demokraté veřejně prezentovali. Druhou část, která znázorňuje zhoršení o 134 až 10 385 korun, už nikoliv.

Foto: David Ryneš, Novinky

O kolik lidé přijdou

„Až sem to Bohouš ukázal,“ píše se lakonicky u předělu grafu.

Podle ekonomů oslovených Novinkami daňové návrhy ČSSD řeší neexistující problémy. Míra ohrožení chudobou je u nás totiž nejnižší z EU.

Plánované zvýšení daní pro velké firmy navíc zvyšuje motivaci k umělému snižování zisků nebo danění jinde. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám