Hlavní obsah

Česko vyhrálo arbitráž o dvě miliardy korun

Novinky, tov

Česko uspělo v arbitráži s britskou firmou WNC Factoring, která se domáhala zhruba dvou miliard korun kvůli privatizaci společnosti Škodaexport. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Britská společnost tvrdila, že byla poškozena údajnými pochybeními ČR v procesu privatizace společnosti Škodaexport a také následným neposkytnutím úvěrového financování ze strany České exportní banky, které mělo zapříčinit úpadek společnosti.

Žalobce nejdříve požadoval 2,3 miliardy korun, následně požadovanou částku snížil na 1,84 miliardy.

„Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu a ukončil celé řízení, čímž se nám tuto dvoumiliardovou hrozbu pro peníze daňových poplatníků podařilo odvrátit. Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení,” řekl ministr financí Andrej Babiš.

Česko neporušilo své závazky

Rozhodčí tribunál konečným nálezem ze dne 22. února žalobu společnosti WNC Factoring v celém rozsahu zamítl. Tribunál konstatoval, že Česko v žádném ohledu neporušilo své mezinárodněprávní závazky a že postup vůči žalobci byl ve všech ohledech v pořádku.

Tribunál zároveň žalobci uložil povinnost zaplatit ČR 35,9 miliónu korun a 452 500 amerických dolarů (11,6 miliónu korun) na úhradu nákladů za vedení arbitráže.

Česko v arbitráži zastupoval interní tým ministerstva financí ve spolupráci s advokátními kancelářemi Weil, Gotshal & Manges a Dechert LLP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám