Hlavní obsah

Příjmy britských důchodců poprvé předehnaly příjmy pracující rodiny

Novinky, tov

Průměrné příjmy domácnosti britských penzistů poprvé překonaly příjmy pracující rodiny. S odkazem na zprávu britského think-tanku Resolution Foundation o tom informovala agentura Bloomberg. Podle ní data potvrzují dramatické změny v rozložení bohatství a životní úrovně ve Velké Británii posledních let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Starší generace Britů si častěji než jejich předchůdci k důchodu přivydělává, vlastní nemovitost a má soukromé penzijní připojištění, uvedla ve zprávě Resolution Foundation, která se zaměřuje právě na mezigenerační otázky.

Spolu s pomalým růstem příjmů lidí v produktivním věku tak má v důsledku domácnost britských penzistů týdně o 20 liber (633 korun) vyšší příjem než mladší generace. Znamená to obrat oproti roku 2001, kdy na tom byli penzisté v průměru naopak o 70 liber (2216 korun) hůře.

„Nedá se očekávat, že dnešní mladí budou schopni dohnat v bohatství čerstvé důchodce vzhledem k trendu v poklesu vlastnictví nemovitostí a méně štědrých penzijních systémů,“ řekl ekonomický analytik think-tanku Adam Corlett. Zpráva potvrzuje trend, podle kterého v posledních letech ve Velké Británii bohatne právě starší generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám