Hlavní obsah

Růst české ekonomiky loni výrazně zpomalil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hospodářský růst v Česku podle Evropské komise (EK) minulý rok zpomalil na 2,4 procenta oproti 4,5 procenta o rok dříve. Letos EK očekává zrychlení českého růstu na 2,6 procenta. Ekonomika celé Evropské unie (EU) by měla stagnovat. Letošní růst EU by měl stejně jako loni dosáhnout 1,8 procenta, předpovídá komise.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst českého HDP

Článek

Předpověď Evropské komise předpovídá, že inflace v Česku stoupne z loňských 0,6 procenta na dvě procenta, která si vytkla za cíl Česká národní banka (ČNB).

Nezaměstnanost v České republice by podle EK měla naopak klesnout z loňských čtyř procent na 3,9 procenta. Česko by tak mělo být v tomto ohledu i nadále premiantem – s nejnižší nezaměstnaností v celé Unii.

Hospodářský růst v EU by měl být závislý především na soukromě spotřebě, která je podporována rostoucí zaměstnaností a růstem mezd.

Na druhé straně v příštích dvou letech bude spotřebu brzdit inflace. Ta evropská minulý rok činila 0,3 procenta, pro rok 2017 EK předpovídá míru 1,8 procenta a pro rok 2018 1,7 procenta. I Evropská centrální banka (ECB) usiluje o dvouprocentní inflaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám