Hlavní obsah

Dražší roaming je v zájmu 95 procent českých zákazníků, tvrdí Mládkovo ministerstvo

Novinky, bož

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se v Bruselu stavělo proti snížení cen roamingu, aby ochránilo 95 procent zákazníků českých operátorů, sdělil Novinkám mluvčí ministerstva František Kotrba. Operátoři podle něj zareagují na levnější roaming zdražením domácích služeb. MPO tím reagovalo na slova europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Operátoři podle MPO zareagují na povinné zlevnění zahraničního volání zdražením domácích služeb.

Článek

Niedermayer v pátečních Hospodářských novinách obvinil ministerstvo, že jedná v zájmu operátorů.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu ostře odmítá interpretaci Hospodářských novin týkající se velkoobchodních cen za roaming,“ uvedl Kotrba pro Novinky.

„V žádném případě neprosazovalo jejich vyšší ceny, aby pomohlo nadnárodním operátorům. Chtělo naopak chránit české spotřebitele, kteří služby operátorů využívají doma, protože je nutné dlouhodobě tlačit na domácí ceny,“ zdůraznil.

Niedermayer podle Kotrby jako bývalý funkcionář ČNB ví, že „žádná sleva není zadarmo“.

„Hrozí totiž, že levnější volání ze zahraničí se budou operátoři snažit kompenzovat dražšími službami doma. Pokud tedy pro cca pět procent českých zákazníků, kteří se za rok podívají za hranice, zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ dodal mluvčí MPO.

Niedermayer: Nebýt MPO, mohlo to být lepší

Podle Niedermayera se MPO přidalo ke skupině zemí, které chtěly dohodu o roamingu zablokovat.

„Můj kolega z Rakouska, pan Rubig, stál shodou okolností podle mých informací na opačné straně než naše ministerstvo, které horovalo pro ceny vyšší. A dokonce krátce před jednáním se postavilo do skupiny zemí, které po vyjednávajících Malťanech požadovaly, aby parlamentu neustupovali,“ uvedl Niedermayer.

„Díky silnému odporu zemí, včetně nás, budou ceny velkoobchodních roamingových dat začínat na 7,7 eurech – komise navrhovala 8,5 a ministři dokonce 10 eur – a postupně klesnou na dvě a půl eura v roce 2022,“ připomněl europoslanec.

„Kdyby se země jako naše postavily k situaci jinak, mohlo to dopadnout ještě lépe,“ domnívá se Niedermayer.

Nižší ceny roamingu od června

Zástupci členských zemí EU, Evropského parlamentu a Evropské komise se v noci na středu shodli na podobě poplatků, které si od 15. června budou moci navzájem účtovat mobilní operátoři za využívání roamingových služeb.

Dosažený kompromis znamená od 15. června pro velkoobchod strop na 0,032 eura (0,86 koruny) za minutu volání a 0,01 eura (0,27 koruny) za textovou zprávu.

Ve stejný den začne také platit hranice 7,7 eura (208 korun) za gigabajt dat, která se bude postupně v pěti letech snižovat až na dvě a půl eura (67,6 koruny) za gigabajt dat od ledna 2022. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte se zastropováním cen roamingu v EU?
Ano, přinese to levnější telefonování a data
83,6 %
Ne, je to pokřivení trhu, které se projeví jinde
16,4 %
Celkem hlasovalo 2716 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám