Hlavní obsah

Libra v reakci na projev Mayové posílila o dvě procenta

Novinky, bož

Britská libra v úterý odpoledne v reakci na projev britské premiérky Theresy Mayové posílila vůči dolaru o 2,4 procenta — na 1,2341 dolaru za libru. Vyplynulo to z údajů o kurzech agentury Bloomberg. Mayová v projevu oznámila odchod Velké Británie ze společného evropského trhu i celní unie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru

Článek

„Skutečnost, že britská premiérka Theresa Mayová nechá o definitivní dohodě na brexitu hlasovat v obou komorách parlamentu, je pro libru pozitivní,” uvedl pro Bloomberg finanční analytik Athanasios Vamvakidis.

„Dokud jsme v celní unii, nemůžeme vyjednat jiné (celní) dohody,“ uvedla Mayová s tím, že Británie chce obchodovat nejen s EU, ale s celým světem.

Tedy i s Čínou a Spojenými státy, které Mayová označila za nejbližšího partnera. Uvedla, že od vstupu země do EU nerostl britský obchod.

Ohledně EU by si premiérka přála dosáhnout bezcelního styku, ale mimo nynější celní unii. Zároveň zdůraznila, že i žádná dohoda je lepší než špatná dohoda. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Evropská uniePolitická a ekonomická unie 28 států.
EurozónaMěnová unie devatenácti států, které přijaly euro.
Evropský hospodářský prostorČlenské státy mají přístup na společný trh výměnou za finanční příspěvky.
Evropské sdružení volného obchodu (EFTA)Čtyřčlenné sdružení založené na hospodářské spolupráci a vzájemném volném obchodu.
Celní unieUmožňuje volný pohyb zboží, členské země na sebe neuvalují cla. Společně uvalují cla na dovoz ze třetích zemí.
Schengenský prostorOblast 26 států s volným pohybem osob.

Libra ještě v pondělí oslabila vůči dolaru na tříměsíční minimum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám